Inomhusklimat

För att få ett bra inomhusklimat och samtidigt spara energi finns det en del saker som kan vara bra att tänka på. Vi strävar mot att alla ska trivas och må bra i våra lägenheter. Att ha rätt inomhusklimat är viktigt både för hyresgästen och miljön.

Skövdebostäder har miljömål som går i linje med de energimål som finns i samhället i övrigt. Socialstyrelsen rekommenderar 20-23 grader för inomhustemperatur i bostäder. Med ledning av detta har Skövdebostäder beslutat att temperaturen under uppvärmningssäsongen ska vara mellan 20,5-21,5 grader i lägenheten.

Vad gör jag om det är för kallt?

Mät bostadens temperatur med en tillförlitlig termometer några gånger under en vecka. Gör mätningen mitt i rummet, en meter ovanför golvet och minst en meter in i rummet från yttervägg eller fönster. Är det varmare eller svalare än 20,5-21,5 grader – kontakta din kvartersvärd för att felanmäla. Kontaktuppgifter hittar du på Mina sidor eller i trapphuset.

Eventuellt kan Skövdebostäder vilja kontrollmäta temperaturen i din lägenhet med en kontrollerad och kalibrerad termometer. Detta gör vi eftersom olika termometrar i handeln kan variera avsevärt från verklig temperatur.


I våra lägenheter ska det vara omkring 21 grader. Om du inte har det ska du felanmäla till din kvartersvärd.
Foto: Scandinav bildbyrå

Skiftningar på hösten och våren

Värmesystemet arbetar automatiskt och reglerar både efter inomhustemperatur och utomhustemperaturen. Under våren och hösten, när det kan ske snabba växlingar i vädret, kan det ibland ta en stund innan systemet hittar rätt balans.

Vad du kan göra själv 

För att säkerställa en god inomhustemperatur kan du som hyresgäst göra detta:

  • Kontroller att stora möbler och gardiner inte täcker element då detta kan hindra värmen från att komma in i lägenheten.
  • Kontrollera att elementet inte är avstängt.
  • Checka av att köksfläkten är avstängd då den annars transporterar ut uppvärmd luft.
  • Rengör ventiler i badrum, toalett och kök regelbundet (utan att ändra inställningen).
  • Rengör fettfiltret i spisfläkten regelbundet.
  • I vissa av våra hus kommer luften in via spaltventiler i lägenheterna som är monterade i överkant på fönster i vardagsrum och sovrum. Då luften i denna typ av installation tas in ouppvärmd ska du tänka på att helst inte placera möbler i direkt anslutning till fönster och luftintag. Då kan du få ett försämrat inomhusklimat på grund av kallras och drag.


Tips för bra inomhusklimat! Se till att stora möbler och gardiner inte täcker elementen.
Foto: Scandinav bildbyrå