Karolina berättar om sitt studentboende

Läs om Karolina Jansson, en av våra hyresgäster som nu går sin sista termin på Högskolan och bor på Kurorten.

Boende med goda utsikter

24-åriga Karolina Jansson spejar ut över Skövde och Billingen genom de stora fönstren från sin studentlägenhet. På nionde våningen i kurortshusen är utsikten frapperande och ljuset är som vackrast på kvällen då solen går ned över berget.

– Jag skulle säga att det här är det bästa läget man kan ha som student. Det är nära till allt och lägenheterna är nya och fräscha med lättmöblerade planlösningar, säger Karolina.

Karolina Jansson på sin balkong med campusområdet i bakgrunden.

Karolina Jansson på sin balkong med campusområdet i bakgrunden.

Karolina kommer ursprungligen från Jönköping och hamnade i Skövde efter att ha letat utbildningar på lagom pendlingsavstånd från hemstaden.

– Jag ville bort men ändå bo kvar hemma. Studentlivet här i Skövde var dock för roligt, så jag bestämde mig ganska snart för att flytta hit, berättar hon. Lägenheterna i kvarteret Kurorten brukar försvinna snabbt när de blir lediga, men redan efter en kort tid i kön blev det napp.

– Jag blev positivt överraskad av den höga standarden. Det finns bastu och fina allmänna utrymmen. Vi studenter kan ju vara lite stökiga ibland, men kvartersvärdarna gör ett kanonjobb med att hålla husen snygga och fräscha.

Men friheten i att ha ett eget boende är naturligtvis inte gratis och som student på annan ort än hemstaden blir boendet en utgift som märks:

– Man är ju inte rik när man lever på studiemedel – nästan hälften går till boendet, menar hon.

Karolina Jansson trivdes bra i sin lägenhet.

Karolina trivdes bra i sin lägenhet på Kurorten. Här sitter hon och pluggar med öppen balkongdörr.

Karolina träffade snabbt nya vänner på ekonomprogrammet – många av dem var också redan hennes grannar.

– Vi var ett väldigt tajt gäng som gick på kåren, pluggade, tränade och umgicks mycket. Jag har verkligen fått vänner för livet, säger hon med ett stänk av vemod i rösten. Vemodet kommer sig av att Karolina tog examen för ett halvår sedan. Sedan dess har hon byggt på sin utbildning med olika kurser för att få en bred plattform att stå på – men också för att hon trivts så bra i staden och sin studentlya. Men nu är studentlivet obönhörligen över.

– Jag har dragit på det så länge jag kunde, säger Karolina och skrattar.

För nu är det Stockholm som gäller – redan innan utbildningen var slut fick hon erbjudande om jobb som personlig bankman på Nordea. Boendefrågan i huvudstaden återstår att lösa, så det blir till att kampera hos släkten till att börja med.

Karolina blickar framåt mot ett nytt liv i Stockholm men kommer sakna Skövde och inte minst solnedgångarna över Billingen.

Karolina ser tillbaka på en fin tid på Högskolan i Skövde och blickar nu framåt mot arbete i Stockholm men kommer sakna de fantastiska solnedgångarna över Billingen.

– Det kommer nog att bli svårt att hitta en lägenhet som är lika fin som den här. Jag har trivts jättebra och har många fina minnen härifrån så det känns lite trist att flytta. Skövde är en fantastisk studentstad och den kommer alltid ligga mig varmt om hjärtat!