Temperatur i lägenheten

Vi strävar mot att alla ska trivas och må bra i våra lägenheter. Att ha rätt inomhusklimat är viktigt både för dig som hyresgäst och för miljön. För att få en bra inomhustemperatur och samtidigt spara energi finns det en del saker som kan vara bra att tänka på.

Skövdebostäder har miljömål som går i linje med de energimål som finns i samhället i övrigt. Utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer för en bra inomhustemperatur har Skövdebostäder beslutat att temperaturen under uppvärmningssäsongen, det vill säga perioden där vi tillför värme till lägenheten, ska vara 20,5-21,5 grader i lägenheten.

Vinter, vår, sommar och höst

Temperaturen varierar beroende på årstid. Under sommaren är det en del varma dagar och på vintern är det kallare. Utomhustemperaturen kan påverka temperaturen i din lägenhet och det är helt naturligt.

Värmesystemet arbetar automatiskt och reglerar både efter inomhustemperatur och utomhustemperaturen. Under våren och hösten, när det kan ske snabba växlingar i vädret, kan det ibland ta en stund innan systemet hittar rätt balans.

Vad du kan göra själv

För att säkerställa en god inomhustemperatur kan du som hyresgäst göra detta:

  • Rengör ventiler i badrum, toalett och kök regelbundet (utan att ändra inställningen).
  • Rengör fettfiltret i spisfläkten regelbundet.
  • I vissa av våra hus kommer luften in via spaltventiler i lägenheterna som är monterade i överkant på fönster i vardagsrum och sovrum. Då luften i denna typ av installation tas in ouppvärmd ska du tänka på att helst inte placera möbler i direkt anslutning till fönster och luftintag. Då kan du få ett försämrat inomhusklimat på grund av kallras och drag.

Vad gör jag om det är varmt i lägenheten?

Under sommaren kan det vara en del varma dagar och då höjs inomhustemperaturen av solen som lyser på fönsterna. För att behålla en lagom temperatur i lägenheten finns det några saker du kan göra.

  • Stäng ute solen
    Stäng fönster, dra ner persienner och dra för gardiner under dagen för att stänga ute värmen. Om inte gardinerna skyddar ordentligt går det bra att hänga för handdukar eller lakan för att täcka fönsterna helt.
  • Öppna dina fönster, men bara på kvällen.
    När solen gått ner och det blivit något svalare ute på kvällen går det bra att öppna fönster och dörrar för att få in kallare luft. Öppna gärna flera fönster eftersom det skapar korsdrag som vädrar igenom lägenheten.
  • Stäng av värmekällor
    Påslagna elektriska apparater så som dator och tv kan öka värmen inomhus, så stäng gärna av dem helt för att undvika att öka värmen inomhus ytterligare.
  • Använd gärna takfläkt eller bordsfläkt
    Placera bordsfläkten så att den får upp den svalare luften från golvet och blåser varm luft upp mot taket. Eftersom fläkten med sin motor också bidrar till uppvärmningen i rummet bör du stänga av den när du lämnar rummet.
  • Ställ en skål med is framför fläkten
    Fyll en skål med is och ställ framför en fläkt. Detta gör att luften som kommer ifrån fläkten kyls ner i takt med att isen avdunstar.
  • Andra tips
    För att hålla dig själv sval är det bra att ta kalla duschar eller doppa sig i en sjö. Kom även ihåg att dricka mycket vätska.

Vad gör jag om det är för kallt i lägenheten?

Det är viktigt att du som hyresgäst trivs och mår bra i din lägenhet. Att ta ett varmt bad eller ta på sig varma kläder kan värma i stunden, men i vissa fall kan den låga temperaturen behöva åtgärdas på annat sätt.

Detta kan du göra själv:

  • Kontroller att stora möbler och gardiner inte täcker element då detta kan hindra värmen från att komma in i lägenheten.
  • Kontrollera att elementet inte är avstängt.
  • Kontrollera att köksfläkten är avstängd då den annars transporterar ut uppvärmd luft.

Skapad: 2020-12-04

Senast uppdaterad: 2022-11-10 kl: 15:59

Eva-Lisa Svensson
Eva-Lisa Svensson
Hyresgästguiden

Hyresgästguiden är till för att våra hyresgäster enkelt och tillgängligt ska komma åt information, tips och råd kring boendet och livet i våra områden.

Nyproduktion
Studentläge
Skip to content