Alla får låna och allt är gratis!


Publicerat: 2017-07-27

Syftet med Fritidsbanken är att öka möjligheten till idrott samt bidra till en hållbar miljö genom återanvändning och på så sätt minska onödig konsumtion. – Vi vill låta människor prova på olika sporter och hoppas på att alla ska hitta något de tycker är kul, säger Ellen Johansson.

Ellen Johansson och Fritidsbankens turnébuss i Södra Ryd.

Fritidsbanken är som ett bibliotek där man kan låna sport- och idrottsutrustning, och i sommar har Fritidsbanken slagit sig ihop med projektet Sport for you -  ett samarbetsprojekt mellan Västra Götalands idrottsförbund och socialtjänsten. I Skövde är syftet med projektet att inkludera fler till idrotten och slussa in fler till idrottsföreningar.

Åker på turné

Ellen Johansson jobbar på Sports for you, och i sommar har de tillsammans med Fritidsbanken bestämt sig för att ta med sig en buss och åka ut på en turné och just i kväll befinner de sig i Södra Ryd. Turnén har samma syfte som själva Fritidsbanken i sig – att aktivera människor och få dem att prova på olika sporter. Men Ellen menar att turnén även har ett annat syfte.  - Vi vill ta med Fritidsbanken till de personer som kanske har svårt att ta sig till vår lokal i stan. En del kanske inte har bilar eller föräldrar som hinner skjutsa, så då valde vi att fylla vår buss med idrottsprylar och ta oss till dem i stället!

Bollar är populärt

Fritidsbankens turnébuss åker runt i Skövde måndag till fredag hela sommaren. - De platser vi har besökt och ska fortsätta besöka är Tidan, Södra Ryd, Lillegården och Boulogner. Ser man oss och vill låna någon sportutrustning är det bara att komma fram, säger Ellen. Hon menar också att viss utrustning verkar vara särskilt populärt bland de som lånar. – Bollar syns överallt! Fotbollar, innebandybollar och basketbollar åker kors och tvärs över planerna och gräsmattorna.

Känns som man sitter i glassbilen

Ellen tycker att mycket är kul med jobbet, men det finns något med det som är allra roligast. - Det roligaste med jobbet är att se glädjen i alla barn när de ser vår buss närma sig. Det känns nästan som man sitter i glassbilen, haha. Och att jag själv får leka och röra på mig är ju självklart en stor bonus!

Läs mer om Fritidsbanken här!

Se turnéschemat här!Senast ändrad: 2017-07-28