Att rädda liv i fokus - när hyresgästerna fick lära sig om brand


Publicerat: 2017-07-03

En lägenhet såg ut att brinna på Lillegården – men lyckligtvis var det bara teaterrök den här gången. Den 20 april genomförde nämligen Skövdebostäder och Räddningstjänsten en brandövning tillsammans.

Ett sjuttiotal hyresgäster tittar på när Tomas kämpe och hans kollegor visar hur Räddningstjänsten agerar när det brinner i ett hyreshus. Brandbilar står nedanför Lillegårdsvägen 21 och röken – om än helt ofarlig denna gång – väller ut ur en lägenhet.
– När det brinner i ett trapphus är röken giftig och det räcker med fyra andetag för att svimma av. Därför är det viktigt att du stannar kvar i din lägenhet tills brandmännen kommer och hjälper dig ut. I Sverige bygger vi med hög standard och varje lägenhet är en egen brandcell där du är säker i en timme, berättar Tomas som är styrkeledare på Räddningstjänsten i skövde.

Rädda liv går först

Tomas fortsätter med att förklara hur brandmännen agerar när de kommer fram till en brandplats:
– Det första vi gör är en bedömning av läget. Att rädda liv går alltid först. Sedan släcker vi branden, ventilerar ut och söker till sist igenom byggnaden, säger han.

Viktig kunskap

En viktig anledning att genomföra den här typen av övningar är att det är bra för både personal och hyresgäster att veta hur det går till vid en brand. Hyresgästerna i området var givetvis informerade innan och även boende i andra områden än Lillegården var välkomna till övningsplatsen. En av de som var på plats var Kauko Koponen:
– Jag tycker det var en bra övning. Att röken är giftig var bra information, för det är inte alltid man tänker på att den är så farlig, säger Kauko till Hyr & Häpna.