Emil - eldsjäl på Lillegården


Publicerat: 2020-08-17

I flera år i rad har hyresgästen Emil Irlanmaz arrangerat fotbollsträningar på Lillegården – helt på eget initiativ. Träffarna har blivit en höjdpunkt för både barn och vuxna i området. 

”Och nu kommer Mustafa, passar till Viktoria… ”
Från sin plats i målet hejar Emil Irlanmaz på de spelande barnen med egna sportreferat. Ingen verkar vilja slå av på tempot, trots att det är omkring 25 grader på Lillegården den här augustieftermiddagen. Emil är träningarnas initiativtagare och har många roller – tränare, kommentator, fritidsledare – och av barnen kallas han också för ”ammo”.

– Mina brorsbarn har varit med sedan vi drog igång och de säger ”ammo”, som betyder farbror på arabiska. Sedan började de andra barnen kalla mig det också. Nu har jag blivit alla barnens farbror, skrattar Emil. 


Distriktschef Mattias Johansson lämnar över fotbollar, västar och vattenflaskor till Emil.

Engagerar många

På somrarna är träffarna i stort sett varje dag när vädret tillåter. Fotboll i någon form är vanligast men ibland blir det också frågesport och andra aktiviteter.

– Vi sätter igång att spela och sedan får de som vill hänga på. Alla är välkomna! Det enda man behöver göra är att behandla varandra schysst och hålla det rent och snyggt i området, berättar Emil.
Andra vuxna på Lillegården har också engagerats. Föräldrar, släktingar och vänner fikar vid sidan av planen och är publik. Vissa står också i mål – och efter att barnen spelat klart spelar de vuxna ibland en egen match.

Sponsrar med fotbollar

Träffarna har succesivt blivit populärare över de cirka fem somrarna de pågått. Skövdebostäder sponsrar nu Emils träningar med fotbollar, västar och vattenflaskor.

– Vi tycker att det är ett fantastiskt initiativ av Emil. Det är viktigt för barn med engagerade vuxna. Träningarna bidrar till trivseln och är inkluderande eftersom alla i området får vara med, säger Mattias Johansson, distriktschef på Skövdebostäder.

Uppväxt på Lillegården

Lillegården ligger Emil varmt om hjärtat. Han flyttade dit som sjuåring och har alltså växt upp i området. Nu hyr han och hans familj en lägenhet på Lillegården och har inga planer på att flytta. 

– Vi trivs väldigt bra här och skulle inte vilja bo någon annanstans, säger han.

Att hålla träningar för barnen hela sommaren tar en del tid i anspråk, men det är helt klart värt det säger Emil:  

– Övriga tiden på året kan jag verkligen se fram emot träningarna. Just nu är jag dessutom pappaledig, så i sommar har jag lite extra tid. Jag blir så glad av att se barnen och hur roligt de har.


Emil Irlanmaz.


Fotbollsplanen ligger mellan husen på Lillegården.

 Senast ändrad: 2020-08-17