Nu flyttar studenterna in


Publicerat: 2019-08-02

Maggan Gawron och Daniel Sieradzki

I veckan har kvartersvärdarna och sommarjobbarna i området Trängen haft en högre arbetsbelastning än vanligt trots att det är semestertider. Veckan är nämligen fylld av studenter som flyttar ut och nya som flyttar in. För många studenter är det första gången man flyttar på egen hand, och vi har följt med två studenter som fick uppleva känslan att stiga in i sin första egna lägenhet.

På kontoret på Norra Trängallén öppnas och stängs entrédörren med jämna mellanrum för varje ny student som kommer in. De är på besök för att få information om sitt nya boende, och framförallt för att ta emot nyckeln till sin nya lägenhet. Här sitter Gisela Stell, distriktsassisent på Trängen, och hälsar studenterna välkomna samtidigt som hon letar bland sina papper.

 

– Den är litegrann av årets happening. Vi har haft bråttom på förmiddagen då vi har varit på jakt efter de sista nycklarna och genomfört de sista städningarna. Första augusti är den största flyttdagen på året och en av orsakerna är att studenterna har hyresfria månader under juni och juli och därför säger upp lägenheten till augusti, säger hon.

Tillsammans med sina kollegor ser hon till att hjälpa studenter att flytta ut, vilket kräver att man städar och besiktar lägenheten samt lämnar in nycklar. Några veckor innan utflytt får studenterna ett mail som påminner om att boka besiktningstid, och i vissa fall krävs en sms-påminnelse för att nå ut till samtliga studenter. Ungefär 150 studenter flyttar ut denna veckan, vilket också innebär att 150 studenter flyttar in.

Alla väljer inte att hämta ut nycklarna idag, men för studenterna Maggan Gawron, 22 år, och Daniel Sieradzki, 25 år, är detta en dag de har väntat länge på. De har precis pratat med Gisela som informerat dem om besiktningsprotokollet, hemförsäkring, besöksparkering, källsortering och all praktiskt information som är värd att känna till. Efter att nyckeln har kvitterats ut är de på väg till sin nya lägenhet.

– Vi är ursprungligen från Stockholm men har pluggat ett år, så detta är andra året. Fram tills nu har vi bott i andrahand i en lägenhet som en tjej köpte innan hon flyttade till en annan stad, så nu är det dags att flytta till vår helt egna lägenhet. Det finns mycket färre bostäder här än det finns studenter, så det är inte lätt att hitta lägenhet. Jag visste inte att jag skulle börja plugga här så jag ställde mig inte i kö förrän jag hade börjat, så då är det inte lätt att få tag på en studentlägenhet, säger Maggan.

Maggan Gawron och Daniel Sieradzki

 

Daniel och Maggan har fått en lägenhet på Fältskären, ett gammal militärsjukhus och ett populärt studentboende som ligger nära högskolan. Att studenttiden sker i Skövde beror på att utformningen av programmen som de läser, Ledarskap och verksamhetsutveckling för Daniel och Personalledarskap och organisation för Maggan, är unika för Sverige. I och med att detta är andra året de studerar är de bekanta med Skövde och stadens områden. Men deras längtan efter en egen lägenhet stor, något som är tydlig när nycklarna väl sätts i dörren.

– Det känns jättebra att få en egen lägenhet. Att skaffa en egen lägenhet har varit det som vi haft kvar att göra som studenter, och nu blir det mycket lättare att ta tag i saker, säger Maggan.

Att få en studentlägenhet i Skövde är inte självklart. Det har under flera år varit tufft, men i stort sett alltid löst sig på olika sätt för den som ska studera här. I år har över 500 fler studenter blir antagna än förra året men antalet studentbostäder är inte fler. Först till höstterminen 2021 hoppas Skövdebostäder ha byggt klart ytterligare 132 studentlägenheter.

Maggan och Daniels glädje över ett eget kontrakt, efter ett år av väntan, är påtaglig när de vandrar runt i deras nya lägenhet. För Daniel är ett av fönsterna en av höjdpunkterna.

 

- Nu ser man det inte för träden, men gymmet är precis här nedanför. Det är det bästa med lägenheten, säger han och skrattar.
– Det bästa med lägenheten är att det är högt i tak, inflikar Maggan.

Nu väntar en period av förberedelse innan höstterminen startar den 2 september, och Maggan vet precis vad som ska göras nu.

– Det första vi ska göra är att bära in sängen. Den är störst så vi får se hur vi möblerar efter det. Sen får vi köpa bubbel så vi kan skåla för att fira att vi officiellt har vår egen lägenhet som det för första gången står våra namn på, avslutar hon.

Maggan Gawron och Daniel SieradzkiSenast ändrad: 2019-08-02