Djuren

Vi älskar djur!

På sommarhalvåret flyttar djuren in på Aspö gård för att ge fler möjligheten att få träffa våra vanligaste lantbruksdjur. Djuren finns på gården från påskveckan till sista helgen i september. Skövdebostäder samarbetar med två lokala bönder som har sina gårdar i Binneberg – och där bor djuren under vintern.

Samarbete med bönder

Kossorna, grisarna och fåren på Aspö gård ägs av en bönder som varje kväll kommer för att kolla till djuren. Anders bor på Gästgivaregården i Binneberg och har en mindre besättning med köttkor. 

Djuren som bor på Aspö gård är produktionsdjur och alltså menade att antingen bli vår mat eller på något sätt skapa mat åt oss. Det är en av anledningarna till att det inte är tillåtet att mata djuren på eget bevåg. Fråga alltid personalen innan du ger djuren något att äta!

Genom korna och fårens hage går en vandringsled. Denna får man gärna använda men vi vill inte att ni går från leden för att hälsa på djuren. Är djuren på leden och inte går undan är det okej att hälsa på dem.

Det finns några saker att tänka på när man går genom hagen:

  • Korna kan försvara sina kalvar
  • Det finns tjur i hagen som kan vara farlig
  • När bagglammen vuxit till sig så kan de stångas rätt hårt

Man går helt enkelt in på egen risk!

Kossor

På gården kan du träffa kor av rasen Hereford som ursprungligen kommer från England. Hereford är den vanligaste köttrasen i Sverige och på Aspö har vi kor med kalv samt en tjur . De går i en stor hage tillsammans med fåren som sträcker sig från gården hela vägen bort till vårt bostadsområde Frostaliden.

Korna här på Aspö betar större delen av säsongen. I början av säsongen innan gräset börjat växa ordentligt och i slutet när betet börjar bli dåligt utfodras de med hösliage. Utöver betet och hösilage får de salt- och mineralsten. Vatten får de från två vattenkoppar vid deras ligghall.

Kor och får är idisslare och har fyra magar. När de äter maten bearbetas den först slarvigt tuggade maten i de första två magarna och börjar brytas ner av mikroorganismer. Efter detta stöts maten upp och tuggas igen. Det är vad djuren gör när du ser dem ligga ner och tugga men inte ta några nya tuggor av gräs eller hö. När maten sväljs efter att tuggats en andra gång så bearbetas den i de andra två magarna. Detta för att få ut så mycket näring som möjligt ur gräset och höet.

Tjuren går med korna för att betäcka dem så de kan få kalv igen, nästa år. En ko är dräktig i nio månader. Tjuren brukar lämna Aspö innan korna och kalvarna för att kunna betäcka fler kor under sommaren. Kalvarna får växa till sig tills de blir 14-16 månader, då är de tillräckligt stora för att slaktas.

Får

På gården har vi ca sex tackor med lamm. De är i år korningar med bland annat rasen Texel, vilket är en köttras. 

Tackorna får i regel två lamm som föds på vårkanten. En tacka är dräktig i fem månader. När fåren kommer till Aspö gård är lammen två till fyra veckor gamla. En tacka väger 75-95 kg och en bagge 110-130 kg. 

Fåren går i samma hage som korna vilket fungerar bra då de föredrar att äta olika typer av gräs och växter. Får betar gärna kort gräs och korna längre. De har möjlighet att gå in i en egen del av hagen och har en egen ligghall inne i det vi kallar fårhuset.

Grisar

Varje år köps det in tre grisar som får bo på Aspö gård under sommaren. I år har vi tre söta minigrisar .

Höns

Hönsen på gården är av rasen … och de bor här med sin tupp. Tuppen vaktar och försvarar sina hönor. 

Höns äter frön, maskar, insekter och gräs som de letar fram genom att sprätta med fötterna i marken och picka i sig. På Aspö har hönsen fri tillgång på pellets som är ett fullgott foder för värphöns. Utöver det får de gräs då det inte växer i deras inhägnad. Miljövärdarna på gården och bostadsområdet Aspö Eko-logi brukar tömma ogräset från rabatterna till dem. Klorofyllet i gräset ger gulan i ägget en mörkare gul färg. Då höns inte har några tänder pickar de i sig gruskorn som hjälper dem bearbeta maten i muskelmagen. De har också fri tillgång på snäckskal för att de ska få i sig tillräckligt med kalcium till äggläggningen.  

För att hålla sig rena och fria från parasiter sandbadar hönsen. De rullar i sanden och flaxar med vingarna för att få in sand mellan fjädrarna. På natten flyger hönsen upp på sittpinnarna för att sova. I det vilda hade de flugit upp i ett träd för att undvika rovdjur på marken.

Kaniner

Utöver lantbruksdjuren kan du även träffa kaniner på Aspö gård. 

I år har vi 4 kaniner, alla kastrerade hanar. De heter Bilbo, Kasper, Karl-Gustav och Plutten. Kaninerna är lånade från 4H Västra götaland.

Våra kaniner har alltid fri tillgång till hö, vilket kaniner ska ha. Kaniners tänder växer hela livet för att de äter gräs som sliter ner tänderna. De uppskattar att få grenar att gnaga på, de äter barken. De får dagligen gräs, blad eller bladgrönsaker och örter beroende på vilken tid på säsongen det är. Kaninerna får också pellets på eftermiddagen, cirka 1 matsked per kanin. Det är inget en kanin måste få normalt sett, men det är ett bra sätt att motivera kaninerna att gå in.

Som besökare får du gärna mata kaninerna med:

  • Gräs
  • Blad som maskrosblad och klöver. Var noga med att ta rätt blad och plocka till exempel inte från våra planteringar. Det kan vara giftigt för kaninerna.

 

Som medföljande vuxen behöver du hålla koll på vad dina barn matar kaninerna med.

Undvik att ge våra kaniner morötter, grönsaker och frukt. Det ska ses som godis då det innehåller mycket socker och inte tillräckligt med fibrer. Om du tagit mer er sådan mat till kaninerna kan du istället få ge det till grisarna efter att ha frågat personalen.

Bin

Bortanför kaninhuset finns det flera bikupor. Dessa sköts av Skövde biodlarförening som håller till på gården. De är en av våra samarbetsföreningar. Kuporna står strategiskt placerade i anslutning till Aspös koloniområde där de hjälper till att pollinera i odlingarna. Om blomman inte pollineras blir det inga frukter och bär – så bin och andra insekter är helt avgörande för att det ska bli något att skörda. I visningskupan kan du se hur bina jobbar och där kan du läsa mer om bin.

I Aspö gårdskafé kan du köpa honung från bina på gården, ibland även nyslungad.

Vilda djur

Utöver djuren på gården kan du träffa många vilda djur i Karstorpsområdet.

Här finns ett rikt fågelliv. Vi har en duvhök som kniper sig en duva med jämna mellanrum när de dricker vatten vid kornas ligghall. Det är inte så ofta man får se duvhöken men däremot ser man ofta spår av fjädrar där den slått sitt byte.

På vintern när snön ligger på marken kan man se hur räven rör sig runt på gården. Harar, rådjur och ibland även älg har synts till i skogen. Runt sjön kan du se spår av bävern som fäller träd och bygger fördämningar. Är du ute tidigt på morgonen finns chansen att även se bävern och inte bara spåren.

Skip to content