Tips för en bra inomhustemperatur

Ett varmt utomhusklimat leder även till ett varmt inomhusklimat. Här har vi listat tips på vad du som hyresgäst kan göra när det är som varmast i lägenheten.

Vad gör jag om det är varmt i lägenheten?

Under sommaren kan det vara en del varma dagar och då höjs inomhustemperaturen av solen som lyser på fönsterna. För att behålla en lagom temperatur i lägenheten finns det några saker du kan göra.

 • Stäng ute solen
  Stäng fönster, dra ner persienner och dra för gardiner under dagen för att stänga ute värmen. Om inte gardinerna skyddar ordentligt går det bra att hänga för handdukar eller lakan för att täcka fönsterna helt.
 • Öppna dina fönster, men bara på kvällen.
  När solen gått ner och det blivit något svalare ute på kvällen går det bra att öppna fönster och dörrar för att få in kallare luft. Öppna gärna flera fönster eftersom det skapar korsdrag som vädrar igenom lägenheten.
 • Stäng av värmekällor
  Påslagna elektriska apparater så som dator och tv kan öka värmen inomhus, så stäng gärna av dem helt för att undvika att öka värmen inomhus ytterligare.
 • Använd gärna takfläkt eller bordsfläkt
  Placera bordsfläkten så att den får upp den svalare luften från golvet och blåser varm luft upp mot taket. Eftersom fläkten med sin motor också bidrar till uppvärmningen i rummet bör du stänga av den när du lämnar rummet.
 • Ställ en skål med is framför fläkten
  Fyll en skål med is och ställ framför en fläkt. Detta gör att luften som kommer ifrån fläkten kyls ner i takt med att isen avdunstar.
 • Andra tips
  För att hålla dig själv sval är det bra att ta kalla duschar eller doppa sig i en sjö. Kom även ihåg att dricka mycket vätska.

Vad gör jag om det är för kallt i lägenheten?

Det är viktigt att du som hyresgäst trivs och mår bra i din lägenhet. Att ta ett varmt bad eller ta på sig varma kläder kan värma i stunden, men i vissa fall kan den låga temperaturen behöva åtgärdas på annat sätt.

Detta kan du göra själv:

 • Kontroller att stora möbler och gardiner inte täcker element då detta kan hindra värmen från att komma in i lägenheten.
 • Kontrollera att elementet inte är avstängt.
 • Kontrollera att köksfläkten är avstängd då den annars transporterar ut uppvärmd luft.

Skapad: 2020-12-04

Senast uppdaterad: 2023-06-13 kl: 10:10

Eva-Lisa Svensson
Eva-Lisa Svensson
Skip to content