Tips för en svalare lägenhet

Ett varmt utomhusklimat leder även till ett varmt inomhusklimat. Här har vi listat tips på vad du som hyresgäst kan göra när det är som varmast i lägenheten.

Stäng ute solen

Stäng fönster, dra ner persienner och dra för gardiner under dagen för att stänga ute värmen. Om inte gardinerna skyddar ordentligt går det bra att hänga för handdukar eller lakan för att täcka fönsterna helt.

Öppna dina fönster, men bara på kvällen

När solen gått ner och det blivit något svalare ute på kvällen går det bra att öppna fönster och dörrar för att få in kallare luft. Öppna gärna flera fönster eftersom det skapar korsdrag som vädrar igenom lägenheten.

Stäng av värmekällor

Påslagna elektriska apparater så som dator och tv kan öka värmen inomhus, så stäng gärna av dem helt för att undvika att öka värmen inomhus ytterligare.

Använd gärna takfläkt eller bordsfläkt

Placera bordsfläkten så att den får upp den svalare luften från golvet och blåser varm luft upp mot taket. Det är däremot ingen idé att ha på en fläkt i ett rum där ingen vistas eftersom att rummet då faktiskt blir varmare.

Ställ en skål med is framför fläkten

Fyll en skål med is och ställ framför en fläkt. Detta gör att luften som kommer ifrån fläkten kyls ner i takt med att isen avdunstar.

Andra tips

För att hålla dig själv sval är det bra att ta kalla duschar eller doppa sig i en sjö. Kom även ihåg att dricka mycket vätska.

Skapad: 2020-12-04

Senast uppdaterad: 2020-12-04 kl: 00:29

Eva-Lisa Svensson
Eva-Lisa Svensson