Klo lyfter upp påsar med hushållssopor i Skövde Energis verksamhet.

Plats för plast

Vi behöver alla hjälpas åt i klimatomställningen. Ofta pratas det om bil, flyg och fossila bränslen men vi vill lyfta ett annat område - plasten i avfallet.

Vi behöver alla hjälpas åt i klimatomställningen. Ofta pratas det om bil, flyg och fossila bränslen men vi vill lyfta ett annat område – plasten i avfallet.

I Sverige är vi generellt väldigt bra på att källsortera, men trots det är det alldeles för många plastförpackningar som kastas direkt i hushållssoporna istället för att återvinnas. Även om vi är bättre än övriga Europa så har vi långt kvar – mer än hälften av alla plastförpackningar i vårt land sorteras fel och bränns upp i onödan istället för att återvinnas till ny plast.

Tydliga klimatvinster

För varje kilo återvunnen plast kan koldioxidutsläppen minska med upp till två kilo och om alla svenska hushåll återvann en plastförpackning till i månaden skulle koldioxidutsläppen kunna minska med 3600 ton. Det motsvarar utsläppen från cirka 1200 bensindrivna bilar varje år, eller oljeuppvärmning av 675 medelstora villor.

En vanlig myt är att energiåtgången för att transportera förpackningarna slår ut miljönyttan med återvinningen. Det stämmer inte, visar studier.* När man tittar på hela processen, från återvinningsstationen till att plasten är återvunnen, är det tydligt att återvinningen ger klimatvinster. Även om det återvunna materialet måste transporteras långt är det bättre för klimatet att använda återvunnen plast i stället för olja i tillverkningen av nya produkter. Det finns också en stor potential att öka klimatnyttan ytterligare i återvinningsprocessen – men att det lönar sig att återvinna råder det ingen tvekan om.

Den plast som inte går att återvinna tas om hand på Skövde Energi. Plasten energiåtervinns i fjärrvärmepannorna där den blir till värme och el. Men att återvinna plasten är ett ännu bättre alternativ. 

Aktiva val

Vi som konsumenter har ett ansvar för att källsortera plasten. Vi har också makten att ställa krav och påverka producenter. Det kan vi bland annat göra genom att aktivt välja plastprodukter och förpackningar gjorda på återvunnen plast.

Guide: Så sorterar du rätt!

Ju fler plastförpackningar som hamnar i återvinningen och kan användas till ny plast, desto bättre för planeten. Men ibland kan det vara svårt att göra rätt. Vilken plast ska till återvinningsstationen och vilken ska slängas i hushållsavfallet? Kolla in den här guiden som hjälper dig på rätt väg.

Källsortering i ditt område

Som hyresgäst hos Skövdebostäder har du tillgång till källsortering i ditt närområde – och plast är en av fraktionerna. På områdeskartan ser du var din närmaste station ligger.
Tack för att du vill bidra till en hållbar framtid!

*Profu, ett oberoende konsult- och forskningsföretag, har studerat de klimatvinster som blir resultatet av den insamling och återvinning av plastförpackningar, som sker genom Förpacknings- och tidningsinsamlingen.

Skapad: 2021-02-24

Senast uppdaterad: 2021-08-29 kl: 16:09

Josefine Ahrling
Josefine Ahrling

Fler nyheter

2024-04-15
Våren 2024 kommer inget valborgsfirande arrangeras på Aspö gård. Bakgrunden till beslutet…
2024-04-09
Med anledning av den senaste förändringen av leverantör för kostnadsfritt tv-utbud i…
2024-04-05
Mobilitet handlar om människors möjlighet att transportera sig – och detta är en viktig…
Hyresgästguiden

Hyresgästguiden är till för att våra hyresgäster enkelt och tillgängligt ska komma åt information, tips och råd kring boendet och livet i våra områden.

Nyproduktion
Studentläge
Skip to content