Cykel med flak med Skövdebostäders logotype på.

Tips för vintercykling

Kallare, blötare, mörkare och halare. Det finns många sätt att beskriva vintercykling på, ofta med en något negativ klang. Cykling blir dessutom en mer riskfylld aktivitet under det mörka halvåret och många drar sig för att ge sig ut. Men med de rätta förberedelserna kan vintercykling faktiskt vara en trevlig upplevelse!

Det väder, väglag och mörker som vinterhalvåret bjuder på är inte att föredra ur ett säkerhetsmässigt perspektiv. Var femte singelolycka där cyklisten skadats allvarligt sker på grund av is- eller snöhalka, visar en undersökning från försäkringsbolaget If. Lyckas man besegra det förrädiska väglaget väntar andra farhågor, som svåra ljusförhållanden eller regn som piskar i ansiktet. Utan att reflektera vidare låter det som att cykeln får stå still tills våren dyker upp.

Men med rätt förutsättningar, och lite planering, går det att göra cykelturen både säker, och njutbar. Samtidigt kan det också vara väldigt tilltalande att cykla omkring utan få mygg i ansiktet eller stekhet sol i nacken. Det är även ett bra sätt att komma ut och röra sig på. Dessutom upplever många det som mysigt att cykla runt med sina lampor i mörkret. Men allt förutsätter att man är förberedd med rätt utrustning.

Dubbdäck är exempelvis en billig, bra och trygg försäkring mot olyckor som orsakats av halt väglag. Se till att utrusta din cykel med det, och ha ett lägre däcktryck än när du använder vanliga däck. Men det finns mer att tänka på än så.

Däck

Det är stor skillnad på dåligt pumpade och välpumpade däck. Gör därför cykelturen mer bekväm och säker genom att ha rätt tryck i däcken. Samtidigt slipper du onödiga skador på cykeln. Valet av däck, slang, vikt på cyklisten och andra faktorer styr dock vilket däcktryck som är bäst. Titta på sidan av däcket för att se vad det rekommenderade däcktrycket är, så behöver du inte vara orolig för att pumpa för hårt. Cyklar du dagligen bör du pumpa en gång i månaden.

Belysning

Att synas för omgivningen och att se omgivningen är kanske den viktigaste biten. Det finns lagkrav på cykelbelysning under mörkrets timmar. Kravet är att cykeln ska vara utrustad med en belysning med vitt ljus fram, rött ljus bakåt samt reflexer fram, bak och på sidan. Rikta framlampan ner mot vägen för att ge ett tydligare sken samt undvika att blända andra.

Kläder

För den som inte vill kosta på sig nya kläder fungerar lager-på-lager-principen, att klä sig i flera lager för att stå pall kylan och samtidigt kunna kontrollera värmen från kroppen. Annars finns utmärkta kläder för aktiv rörelse i kyla. Utöver kläder för kylan är det viktigaste plagget en reflexväxt för att öka synligheten i trafiken. Glasögon är också ett mycket passande tillbehör vid regn eller snö.

Bromsar

Det finns främst två typer av bromsar, fälg- eller skivbromsar. Generellt fungerar skivbromsar bättre på vintern och vid dåligt väder – eftersom bromsförmågan är relativt opåverkad – medan fälgbromsar försämras av damm och regn. Det kan vara svårt att avgöra just när bromsarna behöver bytas ut. Besök en cykelbutik och känn hur bra en ny broms faktiskt är, och jämför sedan med dina egna bromsar.

 

 

Skapad: 2022-11-21

Senast uppdaterad: 2023-06-29 kl: 11:27

Ebba Engelbrektsson
Ebba Engelbrektsson

Fler nyheter

2024-04-15
Våren 2024 kommer inget valborgsfirande arrangeras på Aspö gård. Bakgrunden till beslutet…
2024-04-09
Med anledning av den senaste förändringen av leverantör för kostnadsfritt tv-utbud i…
2024-04-05
Mobilitet handlar om människors möjlighet att transportera sig – och detta är en viktig…
Hyresgästguiden

Hyresgästguiden är till för att våra hyresgäster enkelt och tillgängligt ska komma åt information, tips och råd kring boendet och livet i våra områden.

Nyproduktion
Studentläge
Skip to content