Planerat
Antal lägenheter:

Södermalm

Nya hem och möjligheter i idrottsstaden Södermalm – en långsiktig idé

Före sommaren 2022 fick Skövdebostäder uppdraget att utreda förutsättningarna för ett sammanhållet idrotts- och bostadsområde på Södermalm. Målet var att samtidigt som fotbollsarenan anpassas för fotboll i Superettan tillföra värde till stadsdelen Södermalm och därmed öka attraktiviteten för Skövde som plats att leva och bo.

Året är 2032…

Året är 2032 och Skövde AIK ska spela allsvensk match mot Malmö FF. Hela dagen råder det febril aktivitet i stan där fotbollsintresserade äter lunch på stan inför matchen. Hertig Johans torg är fullt av rödklädda supportrar som laddar upp för att tåga vidare till Södermalm för att stötta sitt lag. I täten går SAIKOS men tåget är långt och både unga och gamla går sida vid sida. Supportertåget tar sikte på Arenahuset med sina 13 våningar som ligger precis intill Södermalms IP och fungerar som en vägvisare för alla som rör sig mot området. Väl framme vid Arenaplatsen som kopplar Södermalm till stadskärnan i norr sluter fler supportrar upp på samlingsplatsen utanför hemmaläktaren. Arenatorget är en naturlig samlingsplats för besökare till idrottsanläggningarna och ett generöst vardagsrum för boende runt omkring. Den goda stämningen går nästan att ta på.

Samtidigt sitter värnpliktiga Anna i sin lilla etta som gränsar ut mot Skaraborgsgatan. Hon kan höra hur supporterskaran kommer närmare med sina trummor och ramsor. Så kul att det är liv och rörelse utanför tänker hon. Men skönt att det inte är stormatcher varje dag. Här på Södermalm bor jag verkligen bra med gångavstånd till centrum, nära till gym och nära till jobbet, men ändå lite vid sidan om.

Lite längre ner vid Källegården samlar Anton och Sara sin tre barn i hallen i deras nybyggda hyresradhus för att få på dem kläder så de kan bege sig av till Södermalms IP. Pappa Anton och äldste sonen Liam ska gå på fotboll. Mamma Sara och de två små syskonen Stina och Ossian ska gå ut i vistelseparken utanför bostadsområdet för att fördriva lite tid och energi.

– Tänk vilken tur att vi bor som vi gör säger Sara till Anton – vi har så mycket, så nära och ett fantastiskt hem.

Idéskiss för långsiktig utveckling

Här presenteras den idéskiss som tagits fram i samarbete mellan Skövdebostäder och Skövde kommun och som den politiska styrgruppen nyligen gav sitt godkännande. Den första etappen i idéskissen att uppgradera Södermalms IP till Superettan är redan påbörjad i den mån att Skövde kommun just nu genomför en partneringupphandling.

Knyta samman centrum och Södermalm

Södermalm har en outnyttjad potential att förlänga centrum och skapa bättre tillgänglighet mellan centrum och stadens södra delar. Med fler människor närmare stadskärnan bidrar utvecklingen av Södermalm till ökat liv och rörelse i hela staden.

På Södermalm samlar förslaget flera olika idrottsfunktioner och identifierar stadsdelen med just idrott. En modig vision om en stadsdel med tydlig identitet i idrotten.

Översiktsbild Södermalm

Södermalm

Utveckling över 10 – 15 år minst

Det förslag som nu är framtaget bygger på en successiv utveckling av området. Förslaget till etapper kan justeras och det kan komma fram aspekter under arbetet framåt som gör att förutsättningarna ändras. En ambition med förslaget är att det ska gå att göra klart en etapp i taget så att det successivt blir klart och ordning i olika delar för att stadsdelen ska vara attraktiv under de 10 – 15 år det kan komma att ske arbeten här.

Södermalm

Södermalm

Södermalm

Södermalm

Södermalm

Södermalm

Södermalm

Södermalm

Södermalm

Södermalm

Uppdraget från kommunfullmäktige

Uppdraget beslutades formellt i Kommunfullmäktige och ska därför också redovisas där innan beslut tas om arbetet med etapper efter uppgraderingen av Södermalm ska fortsätta. Flera olika utredningar om de tekniska och fysiska förutsättningarna av platsen måste göras. Dessutom måste detaljplanearbeten med samråd och granskning ske. Även dialog med olika intressenter ska genomföras.

 

 

 

Antal lägenheter:
Hyresgästguiden

Hyresgästguiden är till för att våra hyresgäster enkelt och tillgängligt ska komma åt information, tips och råd kring boendet och livet i våra områden.

Nyproduktion
Studentläge
Skip to content