I flera av våra områden växer Aroniabär. Som hyresgäst får du gärna plocka av dem – och till exempel finns det buskar på Per-Andersgården som brukar ha gott om klasar.
Aroniabären inte bara fina att titta på – de innehåller också mycket antioxidanter och C-vitamin. Aroniabär är utmärkta till sylt, saft, gelé, marmelad och vin. De är rika på pektin, ett naturligt gelébildande ämne som ger rätt konsistens till sylt och marmelad. Därför kan det användas vid syltkokning tillsammans med andra frukter och bär som har ett lägre pektininnehåll. Bären lämpar sig också bra för torkning och infrysning.
Hur känner du då igen aroniabären?
Aronior är småväxta buskar med ovala blad som blommar med vita eller rosatonade blommor i maj–juni. Frukterna är glänsande svarta och bladen får höstfärger i mörkt rött. Givetvis är det viktigt att du plockar bär från rätt buske – leta fram bilder på internet eller i en bok om du är osäker! Du kan också rådfråga vår personal.
Det bästa är att plocka bären på hösten, gärna efter någon frostnatt eftersom det gör bären sötare.