Hand håller i ett julkort.

En god, hållbar och prismedveten jul

Julen är en härlig tid för umgänge och mysiga stunder med familj och vänner, eller kanske själv framför en klassisk julfilm. Många har varje år höga kostnader runt jul, för till exempel mat och julklappar. I år bidrar dessutom världsläget till att öka kostnaderna ännu mer. Om du är van att behöva spendera mycket pengar på julklappar kanske det kan vara värdefullt med tips på billiga, enkla och användbara julklappar och pynt.

Naturligt julpynt

Granris är ett härligt inslag i hemmet runt julen, och det går att få tag på gratis. Allemansrätten tillåter att man plockar kvistar, granris och annat från marken, alltså sådant som har ramlat av träden. Däremot är det olagligt att ta ris, grenar, bark, kåda, nötter eller annat från växande träd på mark du själv inte äger är olagligt. Det skadar trädet och förstör för den person som äger marken.

Ibland kan de som säljer granar vid en granodling ha löst granris man kan ta eller köpa för en billig peng.

Hemmagjort julpynt

Att pyssla kan vara kul, billigt och hållbart. I stället för att köpa julkort kan man göra sitt eget genom att måla, rita, klippa och klistra med sådant du kanske ändå har hemma. Du kan också göra bildkollage av bilder på vänner, familj och bekanta. Som omslagspapper till julklapparna kan du använda tidningar som målats eller tyger som sytts om.

Handla pynt och julklappar på secondhand

I en second hand-butik kan man hitta allt möjligt, inte minst pynt och saker som kan bli julklappar. Det är billigt och bra för miljön att återanvända produkter som fortfarande är fullt fungerande. Dessa butiker är fulla av saker som bara väntar på att bli återbrukade – låt dig inspireras!

Det har på senare tid blivit mer populärt att renovera och reparera gamla saker. Att köpa något trasigt eller slitet, reparera och ge bort är roligt och uppskattat.

Låna böcker och spel på biblioteket

En gåva behöver inte vara något man får för alltid. Gåvan kan vara av att du har tagit dig tid att besöka biblioteket och med omsorg valt ut några böcker som blir till julklappar för att sedan lämnas tillbaka. Även spel finns att låna, slå in, öppnas, användas och sedan lämnas tillbaka.

Ett annat tips, för din egen skull, är att låna fyra böcker, en för varje advent, och läsa varje vecka inför julen.

Minimera julen

Vad handlar julen om, egentligen? Är det inte att få tid att umgås med sig själv, familj, vänner eller bekanta? Visst går det att göra genom att bara… vara. Ett tips är att sänka kraven på julen och bara njuta av den på ditt sätt, utan krav på rätt mat, dekoration och julklappar. 

Julklappar under en gran.

Skapad: 2022-12-08

Senast uppdaterad: 2023-06-29 kl: 11:27

Ebba Engelbrektsson
Ebba Engelbrektsson

Fler nyheter

21 feb, 2024
Nu är det Allente som levererar de gratiskanaler som du får tillgång till som hyresgäst hos…
20 feb, 2024
Detaljplanen för kvarteret Eldaren i Skövde Science City är nu ute på samråd. Här planerar…
Skip to content