Vad blir hyreshöjningen för bostäder 2025?
Hyreshöjningen är något olika beroende på var du bor. Hyran höjs från 1 januari.
- Källtorp, Timmersdala: 60 kronor* per kvadratmeter och år.
- Timmervägen, Spånvägen, Hästhoven, Käpplunda park, Fältspaten, Tyr 3, Aspö Eko-logi, Frostaliden, Havstenavägen 20, Jordfräsen, Ekedal, Bostället och Mossagården: 62 kronor* per kvadratmeter och år.
- Timmergränd: Oförändrad hyra för 2025.
- Alla övriga reguljära områden och trygghetsboenden: 63 kronor* per kvadratmeter och år.
*Det finns ett tak och ett golv för hyreshöjningen för bostäder. Om du bor mindre än 30 kvadratmeter får du ändå en höjning för 30 kvadratmeter. Om du bor större än 100 kvadratmeter får du inte en högre höjning än för 100 kvadratmeter.
Varför får inte alla områden samma hyreshöjning?
Det beror på att hyresgäster på vissa områden betalar för sin egen värme och vatten. Du som betalar för din egen värme får 2 kronor lägre hyresförändring per kvadratmeter och år jämfört med övriga. För dig som betalar vatten individuellt är hyresförändringen 1 krona lägre per kvadratmeter och år jämfört med övriga
Vad blir min månadshyra?
Ökningen för året fördelas på antalet månader. Du ser beloppet för din lägenhet på Mina sidor eller på din hyresavi.
Om du vill räkna ut din höjning per månad börjar du med att räkna ut din höjning per år. Du tar då antalet kronor för ditt område gånger antalet kvadratmeter som din lägenhet är på. Sedan delar du produkten med tolv, för att få din månadsförändring.
Ett exempel: Du bor på 60 kvadratmeter och får en höjning på 63 kr per kvadratmeter och år. Först räknar du: 60 X 63 = 3 780. Sedan räknar du 3 780 / 12 = 315.
Din månadshyra avrundas till ett jämnt tal.
Vad blir den procentuella ökningen?
Skövdebostäders hyresintäkter ökar med 4,9 procent för 2025.
Vad blir hyreshöjningen för garage och parkeringar 2025?
Hyreshöjningen för garage och parkeringar blir 10 kronor per månad. Detta ingår inte i förhandlingen med Hyresgästföreningen.
Vad blir hyreshöjningen för lokaler 2025?
För lokaler och förråd som hyrs separat blir hyreshöjningen fem procent för 2025.
Hur och vem bestämmer hyran?
Skövdebostäder kommer överens med Hyresgästföreningen om hyran. Det är Hyresgästföreningen som förhandlar åt dig och fungerar som din röst i förhandlingen.
För att hitta rätt hyresnivå har Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och Sveriges allmännytta enats om ett antal parametrar som ska påverka hyresförhandlingen. Det är kostnaderna för el, vatten, avfall, drift, ränta och underhåll som tas med i beräkningen. Även BNP och inflation vägs in. Överenskommelsen tar hänsyn till de senaste tre årens utveckling i stället för endast de kommande kostnadsökningar en fastighetsägare har. På det sättet är tanken att minska risken för att enskilda händelser får väldigt stor påverkan.
Hur går hyresförhandlingen till?
Så går det till när vi förhandlar om hyran:
- Skövdebostäder ger ett förslag till Hyresgästföreningen om hur mycket vi behöver höja hyrorna med.
- Vi och Hyresgästföreningen träffas på förhandlingstillfällen där vi försöker komma överens om den nya hyran.
- Om vi inte skulle komma överens får vi hjälp av Hyresmarknadskommittén. I den sitter sakkunniga från Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta.
- Vi fördelar ut höjningen på våra områden baserat på olika faktorer.
- När din nya hyra är klar meddelar vi dig. Bland annat kan du läsa om förändringen här på webben.
Varför behöver Skövdebostäder höja hyran?
När Skövdebostäder behöver höja hyran i ett område beror det på detta:
- Vi har högre kostnader för till exempel räntor, el, vatten, avfall och underhåll. Detta påverkar alla boendeformer – oavsett om man till exempel hyr en hyresrätt av oss eller äger en villa. Många har drabbats mer av till exempel högre elpriser och andra kostnadsökningar än vad våra hyresgäster gjort.
- Svensk lagstiftning säger att vi ska ta rätt hyra för lägenheten. Om du idag betalar för låg hyra mot vad din lägenhet är värd kan vi alltså behöva höja hyran. Enligt hyreslagen ska vi prissätta efter hur hyresgäster i allmänhet värderar lägenhetens standard och användbarhet. Vi är också skyldiga att agera utifrån affärsmässiga principer som bolag – bland annat för att det inte ska bli en snedvridning av konkurrensen med privata hyresvärdar. Läs mer om Skövdebostäders uppdrag här.
- Vi använder pengarna till bland annat renoveringar, underhåll, kundservice och investeringar som främjar hållbarhet. När det gäller renoveringar kan vi genom att agera ekonomiskt långsiktigt renovera din fastighet när det är strategiskt rätt. Detta gör att sannolikheten att det uppstår skador på huset minskar – och vi behöver inte chockhöja hyran om det ändå skulle göra det.
Vi gör hela tiden kostnadsbesparingar och effektiviseringar för att hålla nere utgifterna.
Vad används min hyra till?
Den största delen av din hyra går till värme, el, vatten och avfall. Stora andelar används också till kategorierna fastighetsskötsel, underhåll och reparationer. Här har vi cirka 70 kvartersvärdar, miljövärdar, förvaltare, tekniker och hantverkare som arbetar för att hålla ditt område och din lägenhet i ett gott och välskött skick. Detta är en stor fördel med att bo i en hyresrätt hos Skövdebostäder. En del av hyran går också till administration – och här ingår till exempel service som vårt kundcenter, hyresadministration, uthyrning av parkeringsplatser och hantering av felanmälan.
Varför behöver Skövdebostäder göra vinst?
Vinsten i sig är inte målet för oss på Skövdebostäder, men vi måste vara affärsmässiga.
Ett gott resultat ger oss förutsättningar att ge den service och kvalitet som våra hyresgäster förtjänar. Vi använder överskottet för att reinvestera, underhålla och bygga nya fastigheter. Varje år lägger vi drygt 100 miljoner på underhåll och reinvesteringar. Vi investerar också i nyproduktion för att Skövde ska kunna växa. Ett gott resultat ger oss trygghet att kunna hantera eventuellt oförutsedda händelser och bibehålla hög servicegrad, kvalitet på våra bostäder och trygga och trivsamma områden.
Vi har också en viktig roll för ett mer hållbart samhälle. Tack vare god ekonomi kan vi bland annat satsa på åtgärder som främjar en hållbar livsstil.