Uppdaterad 24/6: Samlad information om coronaviruset covid-19


Publicerat: 2020-04-06

Här är all samlad information som rör Skövdebostäder och coronaviruset covid-19. Vi följer Folkhälsomyndighetens råd och vill i största möjliga mån skydda dig, dina grannar och vår personal från smittspridning.

När vi gör besök hos dig

Vi kommer att fråga detta innan vi gör ett arbete hos dig:

  • Om någon i ditt hushåll har symptom på förkylning – till exempel hosta, feber, snuva eller halsont.
  • Om någon i hushållet är 70 år eller äldre, eftersom det är en riskgrupp.

Om svaret på någon av frågorna är ja behöver vi bedöma hur akut ditt behov av hjälp är och göra en prioritering. Även akuta åtgärder ska i så fall genomföras med försiktighet och det är extra viktigt att då tvätta händer och minska riskerna genom att hålla avstånd.

Endast akuta arbeten hos personer över 70 år

Tills vidare går inte vår personal in i lägenheter där någon i hushållet är 70 år eller äldre. Undantaget gäller akuta ärenden som inte kan vänta.

Bakgrunden till de ändrade rutinerna är Folkhälsomyndighetens rekommendation att skydda äldre personer.

Var noga med handhygien

Coronaviruset Covid-19 är en så kallad droppsmitta. Det innebär att den smittar genom att dina egna slemhinnor får kontakt med vätska från en smittad person. Genom att vara noga med handhygien och undvika att röra ögon, näsa och mun kan man klara sig från att bli smittad.

Läs mer om hur du skyddar dig själv och andra på Folkhälsomyndighetens sida. 

I lägenheter med konstaterad covid 19-smitta

Om du eller någon i ditt hushåll har konstaterad covid-19 gör vi bara arbeten om det är akut. Vi kommer då att vara mycket försiktiga – bland annat använder vi skyddsutrustning och går in med huvudnyckel. Om den här typen av situation uppstår kommer vi att prata igenom tillvägagångssättet med dig innan på telefon.

Information in other languages

Information from Skövdebostäder
You can find information regarding the coronavirus covid-19 in English, Somali and Arabic.

REGARDING THE CORONAVIRUS COVID-19, CAABUQADA CORONA DARTIIS Covid- 19

Information from the government
Information from Folkhälsomyndigheten in several languages

Short information films about covid-19
 

Visning i samband med erbjudande

När en bostadssökande får ett erbjudande erbjuds hen samtidigt en visning av lägenheten innan hen tackar ja. Det normala är att den avflyttande hyresgästen visar sin lägenhet för den som fått ett erbjudande. Nu kan det finnas anledning att undvika det mötet. Om du som ska flytta eller du som ska titta inte känner er trygga med att träffas på grund av riskerna med coronaviruset, covid-19, så är det upp till er. Det räcker med att en av er inte vill att mötet ska ske så ska ni inte ses.

Skulle ni bestämma er för att gå vidare med visningen, håll avstånd och undvik att hälsa med handslag eller annan kroppskontakt.

Det kan alltså bli så att en sökande får tacka ja och skriva kontrakt utan att ha sett lägenheten före inflyttning. Ja-tacket är ändå bindande och om du som är sökande får kontraktet så nollställs dina köpoäng.

Besök inte Bobutiken eller seniorboenden om du har symtom

Vi ber besökare till våra trygghets- och seniorboenden samt vår Bobutik att inte komma in om man har besvär av feber, hosta, halsont och snuva eller andningssvårigheter; har varit i ett område där smittspridning pågår; eller har varit i kontakt med person med misstänkt coronavirusinfektion.

Hör gärna av dig digitalt

Hör gärna av dig till oss via digitala kanaler. Om det gäller en felanmälan kan du skicka den via Mina sidor eller via appen. För andra typer av frågor passar vårt kundforum Kundo bra. Du kan också ringa oss, kundtjänst har numret 0500-47 74 00. 

Åk bara en person i hissen

Hissar är ett trångt utrymme där det är svårt att hålla social distans. Därför har vi regeln att max en person ska åka i hissen åt gången. Undantag gäller om ni tillhör samma familj eller sällskap – då kan fler åka tillsammans.

Tänk på regeln om du är hyresgäst eller besöker något av våra områden.

Vad gör Skövdebostäder med anledning av coronaviruset?

Vi följer utvecklingen löpande och har till exempel påbörjat planering för hur vi kan säkerställa nödvändig service till våra hyresgäster om många i vår personal blir sjuka. Vi ändrar våra rutiner allt eftersom Folkhälsomyndighetens råd ändras och vi lägger upp information här på webben löpande.

Dessutom vidtar vi åtgärder och lägger extra omsorg på städ av kontaktytor i allmänna utrymmen, exempelvis dörrhandtag, strömbrytare, ledstänger och hissknappar.
Senast ändrad: 2020-06-24