Uppdaterad 12/1: Samlad information om coronaviruset covid-19


Publicerat: 2020-04-06

Här är all samlad information som rör Skövdebostäder och coronaviruset covid-19. Vi följer Folkhälsomyndighetens råd och vill i största möjliga mån skydda dig, dina grannar och vår personal från smittspridning.

Så hanterar vi felanmälan och hembesök

Väntar med småfel

Just nu avvaktar vi med småfel i lägenheter som inte påverkar funktioner eller din säkerhet som hyresgäst. Hör gärna av dig till oss så gör vi en bedömning. Om vi bedömer att felet kan vänta återkommer vi när coronasituationen har förbättrats.

Lämna lägenheten under arbeten

När vi gör hembesök vill vi att alla i hushållet helt lämnar lägenheten under tiden då vi utför arbeten. Om du inte kan det– till exempel på grund av rörelsehinder eller liknande – kommer vi att ha på oss visir under arbetet.

Frågar om symtom

Innan vi gör ett arbete hos dig kommer vi att fråga om någon i ditt hushåll har symptom på förkylning – till exempel hosta, feber, snuva eller halsont. Om svaret är ja behöver vi bedöma hur akut ditt behov av hjälp är och göra en prioritering. Även akuta åtgärder ska i så fall genomföras med försiktighet och det är extra viktigt att då tvätta händer och minska riskerna genom att hålla avstånd.

Inga vitvaror och duschväggar

Vi monterar just nu inga standardhöjande eller HLU-beställda vitvaror i bostäder, undantaget om vitvarorna behöver bytas på grund av funktionsfel. Vi monterar heller inte duschväggar. 

Var noga med handhygien

Coronaviruset Covid-19 är en så kallad droppsmitta. Det innebär att den smittar genom att dina egna slemhinnor får kontakt med vätska från en smittad person. Genom att vara noga med handhygien och undvika att röra ögon, näsa och mun kan man klara sig från att bli smittad.

Läs mer om hur du skyddar dig själv och andra på Folkhälsomyndighetens sida. 

I lägenheter med konstaterad covid 19-smitta

Om du eller någon i ditt hushåll har konstaterad covid-19 gör vi bara arbeten om det är akut. Vi kommer då att vara mycket försiktiga – bland annat använder vi skyddsutrustning och går in med huvudnyckel. Om den här typen av situation uppstår kommer vi att prata igenom tillvägagångssättet med dig innan på telefon.

Information in other languages

Information from Folkhälsomyndigheten in several languages

Visning i samband med erbjudande

När en bostadssökande får ett erbjudande erbjuds hen samtidigt en visning av lägenheten innan hen tackar ja. Det normala är att den avflyttande hyresgästen visar sin lägenhet för den som fått ett erbjudande. Nu kan det finnas anledning att undvika det mötet. Om du som ska flytta eller du som ska titta inte känner er trygga med att träffas på grund av riskerna med coronaviruset, covid-19, så är det upp till er. Det räcker med att en av er inte vill att mötet ska ske så ska ni inte ses.

Skulle ni bestämma er för att gå vidare med visningen, håll avstånd och undvik att hälsa med handslag eller annan kroppskontakt.

Det kan alltså bli så att en sökande får tacka ja och skriva kontrakt utan att ha sett lägenheten före inflyttning. Ja-tacket är ändå bindande och om du som är sökande får kontraktet så nollställs dina köpoäng.

Endast bokade besök i Bobutiken

Bobutiken håller stängt tills vidare. Detta är för att minska spridningen av covid-19 och med hänsyn till Folkhälsomyndighetens råd. När vi återgår till ordinarie öppettider igen skriver vi det här på webbsidan.

Vi tar fortfarande emot bokade besök för tapet- och golvval. Kontakta kundtjänst på 0500-47 74 00 eller info@skovdebostader.se för tidsbokning. 

Se tapeter digitalt 
Om du vill hålla dig hemma – men ändå vill välja nya tapeter – kan vi tipsa om borastapeter.com. De har bland annat en app där du kan se hur tapeterna ser ut direkt på väggen hemma! I vårt standardsortiment ingår kollektionerna Borosan Easy Up 20 och Decorama Easy Up 2019.
 

Besök inte Bobutiken eller seniorboenden om du har symtom

Vi ber besökare till våra trygghets- och seniorboenden samt vår Bobutik att inte komma in om man har besvär av feber, hosta, halsont och snuva eller andningssvårigheter; har varit i ett område där smittspridning pågår; eller har varit i kontakt med person med misstänkt coronavirusinfektion.

Hör gärna av dig digitalt

Hör gärna av dig till oss via digitala kanaler. Om det gäller en felanmälan kan du skicka den via Mina sidor eller via appen. För andra typer av frågor passar vårt kundforum Kundo bra. Du kan också ringa oss, kundtjänst har numret 0500-47 74 00. 

Åk bara en person i hissen

Hissar är ett trångt utrymme där det är svårt att hålla social distans. Därför har vi regeln att max en person ska åka i hissen åt gången. Undantag gäller om ni tillhör samma familj eller sällskap – då kan fler åka tillsammans.

Tänk på regeln om du är hyresgäst eller besöker något av våra områden.

Inga bokningar av gemensamhetslokaler

Tills vidare går det inte att boka eller hyra våra gemensamhetslokaler. Detta gäller alla våra samlingslokaler ute i områdena.

Anledningen till bokningsstoppet är regeringens regler, där max åtta personer är tillåtna på privata tillställningar och vi som hyr ut ansvarar för att detta efterlevs. För att följa direktiven– och minska risken för smittspridning – stoppar vi därför all uthyrning tills vidare. Du som bokat lokalerna sedan tidigare kommer att bli kontaktad av oss.

Vi vet inte hur länge bokningsstoppet kommer att gälla, men vi kommer att lägga ut här på vår webbplats när vi har möjlighet att öppna lokalerna igen.

Aspö gård

Vi har bokningsstopp på Aspös lokaler fram till 30 juni 2021 – och i nuläget tar vi heller inte emot bokningar för datum efter det. Vi kan förlänga eller korta tidsperioden för bokningsstoppet beroende på hur situationen utvecklas. I sådana fall skriver vi det här på webben.

 

Vad gör Skövdebostäder med anledning av coronaviruset?

Vi följer utvecklingen löpande och har till exempel påbörjat planering för hur vi kan säkerställa nödvändig service till våra hyresgäster om många i vår personal blir sjuka. Vi ändrar våra rutiner allt eftersom Folkhälsomyndighetens råd ändras och vi lägger upp information här på webben löpande.

Dessutom vidtar vi åtgärder och lägger extra omsorg på städ av kontaktytor i allmänna utrymmen, exempelvis dörrhandtag, strömbrytare, ledstänger och hissknappar.

 Senast ändrad: 2021-01-13