Vit hund i koppel.

Hund och katt i bostadsområdet – Vad gäller?

Att äga en hund eller en katt kan vara både roligt och meningsfullt. Men alla i din omgivning kanske inte delar din glädje. Många människor är rädda eller allergiska för hundar och katter. Du som djurägare behöver därför visa hänsyn för din omgivning.

Vad behöver jag tänka på som hundägare?

Som hundägare behöver du tänka på bland annat det här:

  • Se efter din hund så att den inte orsakar olägenhet eller skada för andra människor. Det innebär bland annat att du inte får låta hunden skälla i tid och otid så att grannarna störs.
  • Håll din hund kopplad utanför din lägenhet.
  • Tänk på att plocka upp hundbajset efter din hund.

Vad behöver jag tänka på som kattägare?

Som kattägare behöver du tänka på bland annat det här:

  • Se efter din katt så att den inte springer in till grannar eller bajsar i rabatter och sandlådor. I sandlådan bör den heller inte kissa.
  • Det är bra om du kan låta din sällskapskatt vara innekatt. Om du tidigt i kattens liv vänjer den vid att vara ute i koppel så kommer den att acceptera det.
  • Se till att din katt är märkt med tatuering eller chip. En märkt katt är lättare att få tillbaka om den har sprungit bort.
  • Om du inte ska ha katten till avel – låt en veterinär kastrera den. Då undviker du att det föds oönskade kattungar.

Vad behöver jag stå ut med som granne?

När man bor i ett flerbostadshus får man räkna med att det är lite mer ljud än i ett annat typ av boende. Även om en hund inte får skälla i tid och otid behöver du som granne ha förståelse för att en hund ibland skäller. Ett visst mått av hundskall får man trots allt tåla.

Katter har rätt att röra sig fritt. Har du problem med katter på din uteplats kan du till exempel täcka din grönsaksodling med nät.

Vad gör jag om jag störs av mina grannars djur?

Börja med att prata med din granne på ett vänligt sätt. Berätta att du känner dig störd av grannens hund eller katt. Fråga om det finns något sätt att ändra på det som du störs av.

Om ni inte kan komma överens om en förändring som båda parter är nöjda med så kan du kontakta antingen din kvartersvärd eller Miljösamverkan östra Skaraborg. Ett litet tips innan du gör det är att du under minst tre veckor för dagbok över dagar och tider som du störs och gärna vad du störs av.

Källa: Miljösamverkan östra Skaraborg

Skapad: 2021-10-29

Senast uppdaterad: 2021-10-29 kl: 10:51

Josefine Ahrling
Josefine Ahrling

Fler nyheter

27 nov, 2023
Skövdebostäder har i flera år jobbat med policyn Våga bry dig för att motverka och…
27 nov, 2023
Huset på Skolgatan 2 i centrala Skövde bär på mycket historia. Det är byggt 1878 och har…
27 okt, 2023
Hyran för din bostad förhandlas regelbundet, vanligtvis varje år. Här har vi sammanställt…
Skip to content