Del av julgranskula och del av gren.

Varje kilowattimme räknas – vi minskar vår julbelysning

Det har säkert inte undgått dig att det talas om risk för att elen inte räcker till i vinter om det blir väldigt kallt. Skulle det bli så kan Svenska kraftnät tvingas stänga av strömmen på olika håll i landet. Men om vi alla hjälps åt att ändra vårt beteende och förbruka mindre energi kan vi undvika att det händer.

Skövdebostäder hänger på Skövde kommuns uppmaning och Energimyndighetens kampanj att agera utifrån devisen att ”varje kilowattimme räknas”.

Vi är nu på väg in i en period där vi normalt ökar belysningen i och med dekorationer för de stundande högtiderna. I år tar Skövdebostäder beslutet att hålla nere delar av den extra belysning som belastar elnätet. Kostnaden för den el som sparas är inte stor men i jakten på att minska användningen av el där det inte är nödvändigt är varje sparad kilowatt en seger.

Inledningsvis kommer Skövdebostäder att:

  • minska julbelysningen på kontoren
  • minska julbelysningen i bostadsområden
  • hålla basturna som finns i vissa bostadsområden stängda i vinter

– Vi har sedan lång tid tillbaka stort fokus på hållbarhetsfrågor och ser till exempel kontinuerligt över vår användning av el. Vi hoppas att alla har förståelse för våra beslut att minska julbelysningen i år. Där det är möjligt försöker vi dekorera på andra sätt i stället, säger Erik Pettersson, chef för Boservice på Skövdebostäder.

Skövdebostäder hoppas att alla funderar över sin egen användning av el och uppmanar sina hyresgäster att göra det man kan. Några exempel på saker alla kan göra är:

  • Släcka lampor när du inte längre är i ett rum
  • Ta kortare duschar – det går åt el att värma upp vattnet
  • Inte diska eller tvätta med halvfyllda maskiner. Fyll i stället diskmaskinen och tvättmaskinen innan du kör den – då tvättar du dubbelt så mycket på samma mängd varmvatten

För fler tips på vad du kan göra själv läs gärna Allmännyttans energispartips

Skapad: 2022-11-30

Senast uppdaterad: 2022-11-30 kl: 12:45

Eva-Lisa Svensson
Eva-Lisa Svensson
Skip to content