Nyckelknippa med säkerhetsbricka, passerbricka och nyckelring med Skövdebostäders logga, telefonnummer och webbadress på.

Hyrorna för 2023 är klara

Skövdebostäder och Hyresgästföreningen har nu enats om en nivå för årets hyreshöjning. I vår strävan efter att ha rätt hyra så har vi också i år fortsatt att höja hyrorna olika mycket beroende på hur nuvarande hyra förhåller sig till lägenhetens läge och standard.

Exakt vilken procentuell höjning respektive lägenhet får går ut i meddelande till varje hyresgäst. I informationen finns också ett exempel på en medelsnittshöjning i kronor som gäller hela beståndet. Det betyder att en del får en i kronor högre höjning och en del en lägre. Även om du har en mindre lägenhet kan höjningen vara högre, i kronor räknat, än genomsnittsexemplet. Den exakta hyreshöjningen för respektive lägenhet framgår av hyresavin som till exempel går att se på Mina sidor.

Därför höjer vi hyran

Inför årets förhandlingar har Hyresgästföreningen, Fastighetsägarna och Sveriges allmännytta enats om ett antal parametrar som ska påverka hyresförhandlingen. Det är kostnaderna för bland annat taxor så som el, vatten och avfall, drift- och underhåll och räntor, dessutom påverkar BNP och inflation. Överenskommelsen tar hänsyn till de senaste tre årens utveckling i stället för endast de kommande kostnadsökningar en fastighetsägare har. Genom att titta på flera år är höjningen i genomsnitt lägre än vad den hade blivit om vi bara tittat framåt.

Kostnadsbesparingar och effektiviseringar begränsar höjningen

Dessutom gör vi hela tiden kostnadsbesparingar och effektiviseringar för att hålla nere utgifterna. Tack vare detta och bolagets goda och stabila ekonomiska grund, som lagts under många år gör också att hyreshöjningen för 2023 begränsas.

Läs gärna mer: 

Hyressättning – så fungerar det

Skövdebostäder och vinsten

Skapad: 2023-01-17

Senast uppdaterad: 2023-06-29 kl: 11:27

Eva-Lisa Svensson
Eva-Lisa Svensson

Fler nyheter

27 nov, 2023
Skövdebostäder har i flera år jobbat med policyn Våga bry dig för att motverka och…
27 nov, 2023
Huset på Skolgatan 2 i centrala Skövde bär på mycket historia. Det är byggt 1878 och har…
27 okt, 2023
Hyran för din bostad förhandlas regelbundet, vanligtvis varje år. Här har vi sammanställt…
Skip to content