HLU – Hyresgäststyrt lägenhetsunderhåll

Du som bor hos Skövdebostäder kan själv bestämma hur vi ska underhålla din lägenhet. Normalt byter vi golv, tapeter, spisar och kylskåp och så vidare efter ett bestämt antal år, men bara om du vill!

Tycker du till exempel att det är onödigt med en planerad parkettslipning eller tapetsering får du istället en hyresrabatt. Omvänt kan du tidigarelägga underhållet och betala en avgift för att till exempel få en ny tapet tidigare än den egentligen skulle ha bytts ut.

Gör din beställning på Mina sidor 

Som hyresgäst hos oss kan du när som helst gå in på Mina sidor och se din lägenhets underhållsstatus. Där kan du få besked om kostnader för tidigarelagt underhåll samt avskrivningstider, respektive eventuella rabatter. Du kan också beställa underhållet direkt på Mina sidor. När du gör en beställning via Mina sidor, skickar vi en beställningslista hem till dig. Ta med listan till Bobutiken när du ska göra dina val. Är du ny hyresgäst skickas en beställningslista till dig i samband med kontraktsskrivningen.

Du kan skapa en genväg till Mina sidor i telefonen genom att lägg till Mina sidor på hemskärmen. På så sätt blir det smidigare för dig att nå sidan.

Frågor och svar

De tapeter och golv som du kan välja på finns att titta på i Bobutiken på Drottninggatan 2A.

Du hittar även tapeterna på borastapeter.com eller hos Billinge färg.

Brorosan Hem och Borosan Bas ingår i Skövdebostäders standardsortiment, du har dessa tapeter att välja mellan.

När du väljer tapeter på Billinge Färg meddelas valet till oss.

Där finns det möjlighet att välja en tapet utanför vårt standardsortiment. Gör du det drar vi av 110 kr per rulle på din kostnad för tapeten, detta gäller på ordinarie priser. Kostar en rulle till exempel 400 kr kommer du alltså att betala 290 kr per rulle. Den tillkommande tapetkostnaden (alltså den utöver de 110 kronorna per rulle som vi står för) kommer sedan med på din hyresavi.

Ja, du får ha en fondvägg.

Om du vill ha det behöver du markera på en planritning vilken tapet eller färg som ska vara på respektive vägg.

I samband med målning eller tapetsering målas taket om.
Om det anses vara aktuellt, målas även dörrar. Om dörrarna är träfärgade behandlas dem med garbinol (olja).

Om du har tapeter i din lägenhet kan du endast välja tapet. Om det däremot är målat, kan du välja mellan att antingen måla om eller tapetsera.

Väntetiden är cirka 4-6 veckor för tapetsering och cirka 8 veckor för golv.

För tapetsering och golvläggning som ska samordnas är väntetiden ungefär 8-10 veckor. Ibland kan väntetiden vara något längre, till exempel under semesterperioder.

Kom ihåg! Har du inte flyttat in än, räknas väntetiden från det datum då ditt kontrakt börjar gälla.

Nej, renoveringen utförs under din kontraktstid.

Ja, det kan du. Du kommer då att få hem en lista där du ska fylla i dina val och lämna in till oss.

Generellt sett tar det en arbetsdag per beställd åtgärd. 

Till exempel, en arbetsdag för omtapetsering av hallen. Golvarbete och tapetsering av hallen, blir två arbetsdagar.

Tid.läggning är en engångskostnad som du får betala när du beställer en åtgärd, som enligt underhållsplanen, inte är aktuell att åtgärda.

Nej, det måste du själv beställa. Väljer du att inte lägga en beställning på en åtgärd som gått ut, exempelvis byta ut kylskåpet när det är dags för det, kommer du istället få rabatt på grundhyran.

Egen renovering

Ja, du har rätt att på egen hand måla och tapetsera i lägenheten, men du står själv för kostnaden.

Tänk på att arbetet ska vara fackmannamässigt utfört och att förändringen inte får vara för extrem. Om förändringarna inte uppfyller dessa krav kan du bli ersättningsskyldig och behöva återställa ytorna. Kvartersvärden bedömer detta vid slutbesiktningen av lägenheten.

Vi rekommenderar att inte måla på tapeterna, då det kan göra att tapeten släpper från underlaget. Om du ska måla, behöver du ta bort tapeten först.

Skapad: 2020-12-03

Senast uppdaterad: 2023-10-23 kl: 09:59

Eva-Lisa Svensson
Eva-Lisa Svensson
Hyresgästguiden

Hyresgästguiden är till för att våra hyresgäster enkelt och tillgängligt ska komma åt information, tips och råd kring boendet och livet i våra områden.

Nyproduktion
Studentläge
Skip to content