Temperatur i lägenheten

För att få ett bra inomhusklimat och samtidigt spara energi finns det en del saker som kan vara bra att tänka på. Vi strävar mot att alla ska trivas och må bra i våra lägenheter. Att ha rätt inomhusklimat är viktigt både för dig som hyresgäst och för miljön.

Skövdebostäder har miljömål som går i linje med de energimål som finns i samhället i övrigt. Socialstyrelsen rekommenderar 20-23 grader för inomhustemperatur i bostäder. Utifrån detta har Skövdebostäder beslutat att temperaturen under uppvärmningssäsongen ska vara mellan 20,5-21,5 grader i lägenheten.

Vad gör jag om det är för kallt?

Mät bostadens temperatur med en tillförlitlig termometer några gånger under en vecka. Gör mätningen mitt i rummet, en meter ovanför golvet och minst en meter in i rummet från yttervägg eller fönster. Är det varmare eller svalare än 20,5-21,5 grader kan du felanmäla på Mina sidor eller kontakta din kvartersvärd. Kontaktuppgifter hittar du på Mina sidor eller i trapphuset.

Efter felanmälan vill Skövdebostäder kontrollmäta temperaturen i din lägenhet med en kontrollerad och kalibrerad termometer. Detta gör vi eftersom olika termometrar i handeln kan variera avsevärt från verklig temperatur.

Skiftningar på hösten och våren

Värmesystemet arbetar automatiskt och reglerar både efter inomhustemperatur och utomhustemperaturen. Under våren och hösten, när det kan ske snabba växlingar i vädret, kan det ibland ta en stund innan systemet hittar rätt balans.

Vad du kan göra själv

För att säkerställa en god inomhustemperatur kan du som hyresgäst göra detta:

  • Kontroller att stora möbler och gardiner inte täcker element då detta kan hindra värmen från att komma in i lägenheten.
  • Kontrollera att elementet inte är avstängt.
  • Checka av att köksfläkten är avstängd då den annars transporterar ut uppvärmd luft.
  • Rengör ventiler i badrum, toalett och kök regelbundet (utan att ändra inställningen).
  • Rengör fettfiltret i spisfläkten regelbundet.
  • I vissa av våra hus kommer luften in via spaltventiler i lägenheterna som är monterade i överkant på fönster i vardagsrum och sovrum. Då luften i denna typ av installation tas in ouppvärmd ska du tänka på att helst inte placera möbler i direkt anslutning till fönster och luftintag. Då kan du få ett försämrat inomhusklimat på grund av kallras och drag.

Stäng ute solen

Stäng fönster, dra ner persienner och dra för gardiner under dagen för att stänga ute värmen. Om inte gardinerna skyddar ordentligt går det bra att hänga för handdukar eller lakan för att täcka fönsterna helt.

Öppna dina fönster, men bara på kvällen

När solen gått ner och det blivit något svalare ute på kvällen går det bra att öppna fönster och dörrar för att få in kallare luft. Öppna gärna flera fönster eftersom det skapar korsdrag som vädrar igenom lägenheten.

Stäng av värmekällor

Påslagna elektriska apparater så som dator och tv kan öka värmen inomhus, så stäng gärna av dem helt för att undvika att öka värmen inomhus ytterligare.

Använd gärna takfläkt eller bordsfläkt

Placera bordsfläkten så att den får upp den svalare luften från golvet och blåser varm luft upp mot taket. Det är däremot ingen idé att ha på en fläkt i ett rum där ingen vistas eftersom att rummet då faktiskt blir varmare.

Ställ en skål med is framför fläkten

Fyll en skål med is och ställ framför en fläkt. Detta gör att luften som kommer ifrån fläkten kyls ner i takt med att isen avdunstar.

Andra tips

För att hålla dig själv sval är det bra att ta kalla duschar eller doppa sig i en sjö. Kom även ihåg att dricka mycket vätska.

Skapad: 2020-12-04

Senast uppdaterad: 2020-12-04 kl: 00:12

Eva-Lisa Svensson
Eva-Lisa Svensson