Tv och internet

Alla våra hyresgäster har ett fiberuttag i sin lägenhet och ett grundutbud av tv-kanaler ingår i hyran.

Undantag på vissa områden

Informationen på den här sidan gäller inte dig som bor på Aspö Eko-logi, Fältspaten och Tyr 6  – som har andra leverantörer eller upplägg. Informationen gäller heller inte för våra studentområden. Kurortsvägen 10 har dock Open Universe, så texten på den här sidan gäller för just det studenthuset.

Tv, internet och telefoni på Aspö Eko-logi
Tv, internet och telefoni på Fältspaten
Tv, internet och telefoni på Tyr 6
Tv, internet och telefoni på student 

Open Universe – här beställer du tjänster

Dina fibertjänster levereras via Open Universe. Du beställer på deras hemsida, openuniverse.se
Kundtjänst och support: 0500- 78 91 60

Du kan beställa tjänsterna till din lägenhet tidigast två veckor innan tillträdesdagen. Aktiveringsdatumet för din tjänst kan tidigast sättas till det datum du har tillträde till lägenheten, annars finns det risk att den tidigare hyresgästens tjänster blockerar.

Kvinna som sitter vid en platta.
På OpenUniverse sida hittar du många olika leverantörer. Bild: Scandinav

Bredband

Det finns flera olika möjligheter att koppla upp dig till Internet i din lägenhet. Ett sådant abonnemang tecknas direkt mellan dig och den leverantör du väljer via OpenUniverse. Information om uppkopplingshastigheter, priser samt teknik och support med mera får du från respektive leverantör. Vissa bredbandsleverantörer kan också erbjuda tv.

Varje lägenhet har minst ett bredbandsuttag (så kallat RJ45).

Tv

Gratisutbud

I hyran ingår ett antal digitala kanaler med HD-kvalitet. Paketet med gratiskanaler heter Telenor grundpaket (Must Carry). Det omfattar sex kanaler: SVT1, SVT2, TV4, TV6, Barnkanalen/SVT24 och Kunskapskanalen. Det kan bli förändringar i kanalutbudet.

För att få tillgång till gratisutbudet gör du såhär:

 1. Gå in på openuniverse.se.
 2. Tryck på ”Beställ tjänter”
 3. Välj ”Skövde stadsnät” i listan.
 4. Skriv in din adress i rutan.
 5. Leta upp paketet. Det heter Telenor grundpaket (Must Carry)
 6. Ange rabattkoden 2950-OU-MC för att få tillgång till tv-boxen och tv-utbudet som Skövdebostäder bekostar.
 7. Digitalboxen kommer skickas till dig som hyresgäst och du blir registrerad som innehavare av digitalboxen. Du kopplar in boxen i din tv och i medieomvandlaren, som i sin tur är kopplad till fiberuttaget på väggen.

Du kan även ringa Telenor på telefon 020-222 222. Kom ihåg att uppge rabattkoden 2950-OU-MC.

Telenor grundpaket (Must Carry) kan inte kombineras med andra paket och fungerar enbart på en tv-apparat.

När du flyttar från lägenheten ska boxen skickas tillbaka till Telenor.

Fler kanaler

Önskar du fler kanaler än gratisutbudet eller något speciellt paket kan du beställa tjänst utifrån vad som passar dig bäst på openuniverse.se.  Där finns flera olika leverantörer och paket att välja mellan.

Man håller upp en fjärrkontrol framför en tv.
Sex kanaler ingår i din hyra. Bild: Scandinav

 

Telefoni

Fastigheter producerade innan 2006: Det finns möjlighet att nyttja tjänster för fast telefoni och bredband via telefonuttaget.

Fastigheter producerade efter 2006: Eftersom det fasta telefonnätet inte längre byggs ut saknar fastigheter byggda efter 2006 telefonuttag, så kallade ADSL-uttag. Du kan däremot ha bredbandstelefoni eller mobiltelefoni.

Så här använder du ditt datauttag i lägenheten

I din lägenhet har du två eller tre datauttag. Ditt huvuduttag är det uttaget som är märkt med IN. Porten IN är den port som du får den inkommande fibersignalen till. Vill du koppla vidare signalen till uttag 1 eller 2 (om du har två övriga uttag) ska du använda den korta medföljande patchkabeln och koppla den mellan porten IN och önskat uttag, 1 eller 2. För att komma åt uttagen behöver du först plocka bort locket som sitter över.

För dig som har fler tjänster än tv

Har du fler än en tjänst via fiber, till exempel både en bredbandstjänst och en tv-tjänst? Då kommer det per automatik att skickas ut en mediaomvandlare (CPE) till dig. Den möjliggör att dela upp tjänsterna och därmed också var du vill använda de olika tjänsterna i lägenheten. Exempelvis kan du använda bredbandstjänsten vid ditt huvuduttag och sedan skicka vidare tv-tjänsten till uttaget i vardagsrummet.

Hur internet, tv och telefoni fungerar skiljer sig lite från område till område. Inga nya områden kommer att anslutas till det fasta telefonnätet, Telia erbjuder inte längre sådana anslutningar i nybyggnation. På Aspö Eko-logi kommer vi inte heller att kunna erbjuda kabel-tv, via koaxialuttag (antennsladd) i området. Alla sådana tjänster finns istället tillgängliga via fiber.

Skövdebostäder har tecknat avtal med ITUX som kommunikationsoperatör för bredband, tv och telefoni på Aspö Eko-logi. Detta innebär att du som är hyresgäst får tillgång till ITUX plattform. I ITUX öppna nät finns det olika tjänsteleverantörer av bredband, tv och telefoni att välja mellan.

Digital-tv

För att titta på digital-tv behöver du som hyresgäst en digitalbox. När du flyttar in i din lägenhet finns en förinstallerad box i vardagsrummet med ett grundutbud från Com Hem. Den första tv-boxen är gratis för dig som hyresgäst och du får utan kostnad tillgång till följande ett grundutbud av kanaler: SVTl, SVT2, TV4, SVT barnkanalen, SVT Kunskapskanalen, TV6, FOX och AxessTV. Vill du ha ytterligare tv-utbud erbjuder Com Hem och de andra tjänsteleverantörerna av tv olika kanalpaket mot en kostnad. Aktivera digitalboxen För att kunna nyttja det fria tv-utbudet från Com Hem så måste boxen registreras på dig som hyresgäst. Du måste därför ringa Com Hem på tele.nr 90 222 och registrera dig som innehavare av boxen. I Com Hems kundtjänst anger du ”TV-support” som ärende. Den dagen du flyttar från lägenheten är det viktigt att du återigen kontaktar Com Hem och avregistrerar dig som innehavare av digitalboxen.

Internet och telefoni

Utbudet av bredband och telefoni är brett bland tjänsteleverantörerna och det finns något för allas önskemål. Allt från dig som endast vill komplettera med ett enkelt telefoniabonnemang till dig som vill kunna få snabbast möjliga internetuppkoppling. Det erbjuds tjänster upp till 1000 Mbit/s. Det finns en manual från ITUX i din lägenhet. Digital-tv (utöver grundutbudet), internetuppkoppling och telefoni är en fråga mellan dig och den tjänsteleverantör du väljer. Du måste själv beställa önskade tjänster och teckna ett avtal med det företag du väljer. Du kan gå in på skovde.itux.se för att se vilka tjänsteleverantörer som finns samt beställa deras tjänster.

Innan du flyttar in – se över dina abonnemang

Om du flyttar mellan våra områden med olika förutsättningar bör du se över eventuella abonnemang och bindningstider i god tid för sådana tjänster samt om du idag anlitar bredbandstjänster från tjänsteleverantörer du inte kan flytta med. Om du tecknar kontrakt på Aspö Eko-logi bör du, om möjligt, säga upp sådana abonnemang till din inflyttningsdag, om du inte kan flytta med dem till din nya lägenhet.

Kontaktuppgifter

Mer information om tjänsteleverantörer och utbud för Aspö Eko-logi presenteras på skovde.itux.se eller går att kontaktas via telefon:
All Tele 0910-79 80 00
Bahnhof 08-555 77150
Bitcom 031-706 27 40
Bredband2 0770-8110 00
Bredbandsgruppen 077-446 60 60
ComHem 0775-171715
Ownit 08-525 073 00
Net at Once 0771-40 44 00
Phonera 040-622 10 00
IP Sweden 0300-152 40
T3 090-12 93 00
Universal 0771-85 00 00
Serverado 08-500 05 7 77
Tyfon 08-546 000 00
Viasat 0200-21 02 19

Skövdebostäder reserverar sig för att kommunikations- och tjänsteleverantörer samt utbud och kontaktuppgifter
med tiden kan förändras.

Hur internet, tv och telefoni fungerar skiljer sig lite från område till område. Inga nya områden kommer att anslutas till det fasta telefonnätet, Telia erbjuder inte längre sådana anslutningar i nybyggnation. Vi hänvisar istället till bredbandstelefoni eller mobiltelefoni. För området Tyr skiljer sig utbudet mellan Tyr 3 (Edwin Jönsson-huset) och Tyr 6 (det nyare huset). Den här informationen handlar om Tyr 6.

Fibertjänsterna på Tyr 6 levereras via Open Universe. Du kan beställa fibertjänster till din lägenhet tidigast två veckor innan tillträdesdagen. Aktiveringsdatumet för din tjänst kan tidigast sättas till det datum du har tillträde till lägenheten, annars finns det risk att den tidigare hyresgästens tjänster blockerar.

Bredband

Det finns flera olika möjligheter att koppla upp dig till internet i din lägenhet. Du kan teckna en kostnadsfri bredbandstjänst på 0,5 m/bit. För mer information om beställning och utbud, gå in på www.skovde.openuniverse.se och skriv in din adress.

Utöver den kostnadsfria tjänsten kan du välja på många olika bredbandstjänster till din lägenhet och abonnemanget tecknas direkt mellan dig och leverantören du väljer. Information om uppkopplingshastigheter, priser samt teknik och support med mera får du från respektive leverantör. Vissa bredbandsleverantörer kan också erbjuda tv.

Bredband via bredbandsuttag

Varje lägenhet har minst ett bredbandsuttag (s.k. RJ45). Via detta kan du tills vidare abonnera på bredbandsuppkoppling från Open Universe. Läs mer om fiberuttag i din lägenhet.

Open Universe

Kundtjänst och support: 0770-82 55 55, Hemsida: skovde.openuniverse.se

Tv

I hyran ingår ett antal digitala kanaler med HD-kvalitet. Paketet som heter Telenor tv bas ingår i hyran och omfattar 16 kanaler:
SVT1, SVT2, TV3, TV4, Kanal 5, TV6, Sjuan, TV8, Kanal 9, TV10, Kanal 11, Tv 12, Barnkanalen/SVT24, Kunskapskanalen, Discovery
Channel och Eurosport.

Det kan bli förändringar i kanalutbudet.
Telenor tv bas kan inte kombineras med andra paket.

För att få tillgång till gratisutbudet gör du såhär:

 1. Gå in på skovde.openuniverse.se för att beställa din kostnadsfria tvtjänst.
 2. Fyll i ditt postnummer och din adress i sökfältet. Välj sedan Tv i rull-listen följt av Telenor tv bas. På nästa sida hittar du alternativet Telenor tv bas för Skövdebostäder.
 3. Digitalboxen, som du är registrerad som innehavare på, skickas till dig som hyresgäst. Du kopplar in boxen i din tv och i medieomvandlaren, som i sin tur är kopplad till fiberuttaget på väggen.

Önskar du fler kanaler eller något speciellt paket kan du läsa mer om utbudet och beställa tjänst utifrån vad som passar dig bäst på skovde.openuniverse.se, där finns flera olika leverantörer och paket att välja mellan.

När du flyttar från lägenheten ska boxarna skickas tillbaka till Telenor.

Hur internet, tv och telefoni fungerar skiljer sig lite från område till område. Inga nya områden kommer att anslutas till det fasta telefonnätet, Telia erbjuder inte längre sådana anslutningar i nybyggnation. Vi hänvisar istället till bredbandstelefoni eller mobiltelefoni.

Fibertjänsterna på Fältspaten levereras via Open Universe. Du kan beställa fibertjänster till din lägenhet tidigast två veckor innan tillträdesdagen. Aktiveringsdatumet för din tjänst kan tidigast sättas till det datum du har tillträde till lägenheten, annars finns det risk att den tidigare hyresgästens tjänster blockerar.

Bredband

Det finns flera olika möjligheter att koppla upp dig till internet i din lägenhet. Du kan teckna en kostnadsfri bredbandstjänst på 0,5 m/bit. För mer information om beställning och utbud, gå in på www.skovde.openuniverse.se och skriv in din adress.

Utöver den kostnadsfria tjänsten kan du välja på många olika bredbandstjänster till din lägenhet och abonnemanget tecknas direkt mellan dig och leverantören du väljer. Information om uppkopplingshastigheter, priser samt teknik och support med mera får du från respektive leverantör. Vissa bredbandsleverantörer kan också erbjuda tv.

Bredband via bredbandsuttag

Varje lägenhet har minst ett bredbandsuttag (s.k. RJ45). Via detta kan du tills vidare abonnera på bredbandsuppkoppling från Open Universe. Läs mer om fiberuttag i din lägenhet.

Open Universe

Kundtjänst och support: 0770-82 55 55, Hemsida: skovde.openuniverse.se

Tv

I hyran ingår ett antal digitala kanaler med HD-kvalitet. Paketet som heter Telenor tv bas ingår i hyran och omfattar 16 kanaler:
SVT1, SVT2, TV3, TV4, Kanal 5, TV6, Sjuan, TV8, Kanal 9, TV10, Kanal 11, Tv 12, Barnkanalen/SVT24, Kunskapskanalen, Discovery
Channel och Eurosport.

Det kan bli förändringar i kanalutbudet.
Telenor tv bas kan inte kombineras med andra paket.

För att få tillgång till gratisutbudet gör du såhär:

 1. Ring Telenors kundtjänst på 020-22 22 22 för att beställa. Säg att du vill ha Skövdebostäders gratisutbud.
 2. Uppge om du vill ha en eller två digitalboxar. Som hyresgäst på Fältspaten kan du få två digitalboxar gratis – men du behöver själv säga till om det vid beställningstillfället. Annars kommer Telenor endast att skicka en box.
 3. Digitalboxen eller boxarna, som du är registrerad som innehavare på, skickas till dig som hyresgäst. Du kopplar in boxarna i din tv och i medieomvandlaren, som i sin tur är kopplad till fiberuttaget på väggen.

Önskar du fler kanaler eller något speciellt paket kan du läsa mer om utbudet och beställa tjänst utifrån vad som passar dig bäst på skovde.openuniverse.se, där finns flera olika leverantörer och paket att välja mellan.

När du flyttar från lägenheten ska boxarna skickas tillbaka till Telenor.

Förutom Gamla Skolan och Kurortsvägen 10 är alla våra studentbostadsområden anslutna till Högskolans datanät. Anmäl dig som medlem på www.studentnatet.se och få tillgång till detta.

Skövdebostäder har tills vidare avtal med Tele2 som levererar kabel-TV och ett antal radiokanaler (FM-bandet) till din lägenhet. Grundutbudet ingår i din månadshyra och är tills vidare analogt, vilket innebär att du inte behöver någon digitalbox för att titta på tv. Ett antal fria digitala kanaler finns också tillgängliga, du kan även köpa till extra digitala kanaler direkt från Tele2, då krävs dock en digitalbox eller tv för digital mottagning av kabelkanaler.

Kontakt Tele2

Kundtjänst: 077-225 25 25, Hemsida: tele2.se

Skövdebostäder reserverar sig för att Tele2s kontaktuppgifter kan ändras samt för att analoga sändningar kan ersättas av digitala som kräver digitalmottagare.

Kurortsvägen 10 och Gamla skolan

Dina fibertjänster levereras via Open Universe. Du tecknar ett abonnemang via deras hemsida. Här hittar du mer information om bredbandstjänster via OpenUniverse.

Varje lägenhet har minst ett bredbandsuttag (så kallat RJ45).

I hyran ingår ett antal digitala tv-kanaler med HD-kvalitet. Här hittar du hur du beställer en digitalbox för att få in kanalerna.

 

Skapad: 2020-11-25

Senast uppdaterad: 2023-09-13 kl: 11:18

Josefine Ahrling
Josefine Ahrling
Skip to content