Skötsel av uteplats

Hand som håller i en planta.
Den egna uteplatsen är det perfekta stället för dig som vill odla, ta en sommarfika med familjen eller bara koppla av i solen med en bok. Som hyresgäst har du också ansvar för tomten som tillhör lägenheten. Du ska hålla den i ett gott skick och det är du som står för skötsel och kostnader.

Om du är osäker på vad som tillhör din tomt och vad som är ditt ansvar, hjälper vi gärna till genom att visa dig på en tomtkarta.

I ansvaret för uteplatsen ingår till exempel att:

  • Klippa gräsmattan.
  • Klippa buskar och häckar. Buskar och häckar mellan tomter sköts gemensamt och i samråd mellan dig och din granne. Du sköter också eventuella buskar och häckar som gränsar mot gemensamma grönytor.
  • Rensa planterings- och plattytor.
  • Sköta renhållning.
  • Sanda och skotta när det behövs.
  • Forsla bort trädgårdsavfall.

 

Om uteplatsen inte hålls i ett gott skick har vi rätt att åtgärda detta. Du debiteras sedan arbetstiden som förläggs på din hyresavi.

Vi hjälper dig gärna!

Vi hjälper dig gärna med tips och råd kring skötseln av den egna täppan. Hos oss kan du även låna diverse trädgårdsredskap. Ring gärna och be om kontaktuppgifter till din miljövärd.

Plantera rätt växter

Tänk på vad du planterar, buskar ska exempelvis inte bli för stora eller slå för många rotskott som leder till problem.

Förvaring

Uteplatser och utrymmen under utvändiga trappor är inte till för förvaring. Det samma gäller din balkong. Lösa föremål, exempelvis cyklar och barnvagnar, ska förvaras i utrymmen avsedda för detta om det finns inom fastigheten. Eller ställ in dem i ditt förråd.

Byggnadsarbeten kräver godkännande

Om du planerar att utföra byggnadsarbeten eller fasta installationer som kräver förankring i fasad eller dylikt behöver du ansöka om och få vårt skriftliga godkännande.

Återställ när du flyttar

Du ansvarar för skötsel fram till det datum då ditt kontrakt löper ut. Den dag ditt kontrakt upphör att gälla ska din uteplats vara återställd i ursprungsskick. Pallkragar och eventuella plantering som du själv har anordnat ska avlägsnas, om inte annat överenskommits med den nya hyresgästen eller med oss. Dessutom ska gräs sås i om pallkragar har orsakat kala fläckar i gräsmattan.

Vi önskar dig många fina stunder på din uteplats!

Skapad: 2021-05-19

Senast uppdaterad: 2023-01-10 kl: 08:34

Josefine Ahrling
Josefine Ahrling