Så sköter du din uteplats och balkong

Den egna uteplatsen är det perfekta stället för dig som vill odla, ta en sommarfika med familjen eller bara koppla av i solen med en bok. Som hyresgäst har du också ansvar för tomten som tillhör lägenheten, så att den ser trevlig ut för dig själv och dina grannar. Du har ansvar för att din uteplats är i gott skick och det är du som står för skötsel och kostnader. 

Uteplats

Uteplatsen ska vara ett trivsamt utrymme för dig, men den är också en del av upplevelsen av gården. Genom att hålla uteplatsen fin och välvårdad bidrar du till den allmänna trivseln i ditt område.

I ansvaret för uteplatsen ingår att: 

 • Klippa gräsmattan.
 • Rensa planterings- och plattytor.
 • Sköta renhållning.
 • Sanda och skotta när det behövs.
 • Forsla bort trädgårdsavfall och löv.
 • Sköta växter och blommor. 
 • Klippa buskar och häckar. 

Buskar och häckar mellan tomter sköts gemensamt och i samråd mellan dig och din granne. I vissa områden sköter du också eventuella buskar och häckar som gränsar mot gemensamma grönytor.

Om du är osäker på vad som tillhör din tomt och vad som är ditt ansvar, hjälper vi gärna till genom att visa dig på en tomtkarta.

Plantera rätt växter

Tänk på vad du planterar, buskar ska exempelvis inte bli för stora eller slå för många rotskott som leder till problem.

Ändra uteplatsens utformning

Om du vill ändra uteplatsens utformning eller utföra byggnadsarbeten behöver du får ett godkännande av Skövdebostäder. Det gäller exempelvis om du vill:

 • Sätta upp staket
 • Ta ner träd
 • Bygga trädäck eller liknande
 • Utföra byggnadsarbeten eller fasta installationer som kräver förankring i fasad eller dylikt. Då behövs ett skriftligt godkännande. 

Återställ när du flyttar

Du ansvarar för skötsel fram till det datum då ditt kontrakt löper ut. Den dag ditt kontrakt upphör att gälla ska din uteplats vara återställd i ursprungsskick. Pallkragar och eventuella plantering som du själv har anordnat ska avlägsnas, om inte annat överenskommits med den nya hyresgästen eller med oss. 

Besiktning

En besiktning av uteplatsen görs löpande av vår personal samt vid kontraktsbyte. Om uteplatsen inte hålls i ett gott skick har vi rätt att åtgärda detta. Du får sedan betala för arbetskostnaden. 

Balkong

Om du har en balkong med eller utan inglasning är det viktigt att du tar hand om den så att den ser städad och trevlig ut. Du får gärna plantera blommor eller andra växter på balkongen, men tänk på att plantera i krukor eller balkonglådor. Balkonglådorna måste sitta på insidan av räcket.

Vi hjälper dig gärna!

Vi hjälper dig gärna med tips och råd kring skötseln av den egna täppan. Hos oss kan du även låna diverse trädgårdsredskap. Ring gärna och be om kontaktuppgifter till din miljövärd. 

Tänk på att...

…matning av fåglar ska göras med försiktighet och får inte göras på ett sådant sätt att det drar till sig skadedjur eller är en olägenhet för omgivning. 

Duvhök mot blå himmel. Foto: Göran Nyrén/Scandinav bildbyrå

Skapad: 2021-05-19

Senast uppdaterad: 2023-05-15 kl: 11:05

Picture of Ebba Engelbrektsson
Ebba Engelbrektsson
Hyresgästguiden

Hyresgästguiden är till för att våra hyresgäster enkelt och tillgängligt ska komma åt information, tips och råd kring boendet och livet i våra områden.

Nyproduktion
Studentläge
Skip to content