Hyra ut i andra hand

Det finns möjlighet att hyra ut din lägenhet i andra hand. Det krävs att du har giltiga skäl och att du får Skövdebostäders godkännande innan du hyr ut. Börja inte hyra ut innan du fått det godkänt, det kan bli dyrt.

Skäl som är giltiga kan vara att du ska studera eller arbeta på annan ort under en begränsad tid eller prova att vara sambo med någon. Vad som godkänns regleras i Hyreslagen.

Om det finns regler för din lägenhet behöver den du hyr ut till uppfylla de kraven. Till exempel kan du om du bor i en studentlägenhet enbart hyra ut i andra hand till någon som är antagen på Högskolan i Skövde.

Du måste själv hitta en person som vill hyra din lägenhet i andra hand.

Vid en godkänd andrahandsuthyrning skickas en bekräftelse både till förstahandshyresgästen och andrahandshyresgästen.

Så här går du tillväga för att hyra ut i andra hand

Om du vill hyra ut din lägenhet i andra hand fyller du i en ansökan (pdf) och lämnar den till Skövdebostäders uthyrningsavdelning tillsammans med underlag som styrker ditt skäl för andrahandsuthyrning. Ett godkänt eller avslaget ärende meddelas via mejl. Handläggningstiden kan ta upp till fyra veckor.

Om du hyr ut otillåtet i andrahand riskerar du att bli av med ditt kontrakt. Om du dessutom tar ut för mycket i hyra riskerar du även fängelse.

Du är ansvarig

Du ansvarar för lägenheten även när du hyr ut i andra hand. Andrahandshyresgästen är din hyresgäst, du är vår. Vi kommer rikta våra krav mot dig om till exempel hyran inte betalas i tid. Vi rekommenderar att du skriver ett kontrakt med den som hyr i andra hand och har förslag på en mall för det.

Din hyresgäst måste sköta om lägenheten och får inte störa grannarna, även det är ditt ansvar. Då är det bra att ha ett skrivet kontrakt så både du och din hyresgäst känner sig trygga.

Ingen förtur på förstahandskontraktet

En hyresgäst som hyr lägenheten i andra hand får inte automatiskt ta över förstahandskontraktet om den ordinarie hyresgästen säger upp lägenheten. Lägenheten hyrs då ut på det vanliga sättet – det vill säga läggs ut till bostadskön.

Tjänster så som AirBnb

Att hyra ut via tjänster så som AirBnb räknas som andrahandsuthyrning och är inte tillåtet. Du riskerar att bli av med ditt kontrakt om du hyr ut via sådana tjänster utan godkännande.

Skapad: 2020-11-25

Senast uppdaterad: 2023-10-05 kl: 13:26

Eva-Lisa Svensson
Eva-Lisa Svensson
Skip to content